IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наистина ли имигрантите заемат работните места на американците?

Чужденците са по-склонни да започнат свой бизнес и в много области се допълват с местните работници, а не се конкурират

20:58 | 30.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имиграцията е в основата на предизборната кампания на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и той често заявява по време на своите предизборни речи, че чужденците заемат работните места на американците, пише CNBC.

Кандидатът на републканците вероятно просто експлоатира темата, която е водеща за неговите избиратели - 82% от поддръжниците му заявяват, че имиграцията е много важна тема, която ще определи как ще гласуват на президентските избори през 2024 година.

Икономиката е на второ място, сочи проучване на Pew Research Center. То показва още, че  в същото време темата за чужденците е най-маловажната при избора за демократите.

Данните на Pew Research показват още, че през 2022 г. 14% от населението на САЩ са чужденци и повечето от тях са пристигнали в страната легално. Чужденците без документи са около 23% от целия поток имигранти през 2022 г. и съставляват към 3,3% от населението на САЩ.

Броят на имигрантите в САЩ се увеличава в последните години, но е под пика от 12 млн. души през 2007 г.

Анализи на икономисти, цитирани от CNBC, показват, че няма никакви доказателства и данни, че имигрантите в САЩ заемат работните места или подбиват заплатите на американците. Те всъщност помагат за охлаждането на американския трудов пазар. Търсенето на работна ръка в САЩ достигна рекордни нива след отварянето на икономиката след пандемията от коронавируса през 2021 г. Това доведе и до най-резкия скок на заплатите от десетилетия, защото бизнесът се конкурираше за работниците, което пък подхрани и инфлацията в страната.

Трудещите се в САЩ не "плащат цената" на имиграцията, а дори напротив - има достатъчно основателни причини да се смята, че те по-скоро насърчават икономиката и развитието на трудовия пазар в САЩ. За много от работните места чужденците и местните граждани, които са с една и съща квалификация, не се конкурират, а се допълват. Това, според анализаторите, води и до по-ефективно управление на работния процес.

Конкуренция се създава само по отношение на нискообразованите американци за работните места с ниско заплащане.

Имигрантите дори всъщност създават работни места - чрез потреблението си в местните общности или стартиране на свой бизнес, какъвто е случаят за много от чужденците в САЩ. Според проучване на националния стастически институт на САЩ през 2020 г чужденците в САЩ са много по-склонни от местните жители да започнат своя бизнес.

По данни на комисията по бюджет на Конгреса през следващото десетилетие имигрантите ще добавят 8,9 трлн. долара в американската икономика. Според икономисти това реално разширява и обогатява САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 52 минути
Друга възможна тема за статия - "наистина ли развитието на тения е вредно за приемника"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още