IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Германия се увеличава повече от очакваното

Броят на незаетите граждани в страната се е увеличил със 17 хил. души през септември

12:38 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Германия нараства повече от очакваното, сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

Броят на незаетите граждани в страната се е увеличил със 17 хил. души през септември, докато икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 13 500 души. Така равнището на безработица в най-голямата икономика в еврозоната се задържа на 6%.

„Есенното съживяване на пазара на труда протича вяло“, заяви в петък Андреа Нахлес, ръководител на Федералната агенция по труда. 

Германските компании не са склонни да съкращават персонал въпреки по-слабото търсене в страната и на ключови експортни пазари. Това отчасти се дължи на широко разпространения недостиг на квалифицирани кадри, който би затруднил наемането на работници при евентуален икономически подем.

Въпреки това има все повече признаци, че пазарът на труда се охлажда. Заетостта нараства с по-бавни темпове, а броят на свободните работни места намалява с около 15% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца. Бизнес проучванията на S&P Global и института Ifo от тази седмица също показаха повишена готовност на фирмите да намалят броя на персонала.

През последните седмици нараснаха опасенията относно очевидния икономически спад в Германия, като особено силно бе засегнат ключовият автомобилен сектор. Слабостта на най-голямата икономика на страната се отразява и на по-широката еврозона, като възстановяването на валутния съюз също се забавя.

Миналата седмица Бундесбанк предупреди, че Германия може би вече е в рецесия, като е възможно ново свиване през третото тримесечие след спада от 0,1% през второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още