IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за труд растат най-бързо в образованието и администрацията

През второто тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час растат с 15,4% на годишна база

12:22 | 20.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си и през пролетните месеци. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на тази година.

През април-юни 2024 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15,4% на годишна база. Увеличението е по-високо от отчетеното през второто тримесечие на миналата година, когато общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица растат с 13,8% на годишна база.

За сравнение, увеличението на показателя за първото тримесечие на тази година беше 15,8%.

През април-юни разходите на работодателите за труд са стимулирани от ръстовете в индустрията, услугите и строителството. В индустрията увеличението е с 11,2%, в услугите - с 13,6%, a в строителството - с 19,5%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Държавно управление“ - с 27%, „Образование“ - с 26,4%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 24,9%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 15,4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 15,1%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 27,6% за „Държавно управление“ до 2% за „Добивна промишленост“.

България е на второ място в Европейския съюз по нарастване на разходите за час труд през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на 2023 г., показаха данните на Евростат.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд - %

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още