IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано намаляват

Това подсказва, че през септември ръстът на заетостта се е ускорил

16:02 | 19.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, неочаквано e спаднал през миналата седмица. Това подсказва, че през септември ръстът на заетостта се е ускорил, предава Bloomberg.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица са намалели с 12 хил. до сезонно изгладените 219 хил. за седмицата, приключила на 14 септември, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 230 хил. молби за последната седмица.

Пазарът на труда в САЩ се охлади значително, което породи опасения за предстояща рецесия. Съкращенията обаче остават на ниско равнище.

В сряда Федералният резерв намали лихвените проценти с 50 базисни пункта, което е първото облекчаване на паричната му политика от 2020 г. насам. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред репортери, че „пазарът на труда изисква внимателно наблюдение“, но добави, че централната банка на САЩ не чака съкращенията да се увеличат, преди да понижи разходите по заемите.

Фед повиши референтния си овърнайт лихвен процент с 525 базисни пункта през 2022 г. и 2023 г. до диапазона 5,25%-5,50%.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица, косвен показател за наемането на работа, е спаднал с 14 хил. до сезонно изгладените 1,829 млн. през седмицата, приключваща на 7 септември, сочат още данните от четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още