IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд за 7 години

В края на септември ще се подаде искане за затваряне на програмния период на Програма „Развитие на човешките ресурси“ без загуба на средства

11:14 | 18.09.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всеки пети българин е получил подкрепа от Европейския социален фонд през последните седем години. Това съобщи Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика, на откриването на форума „Европа е с мен“, организиран от Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Конференцията е под наслов „Новите технологии – поглед към бъдещето“ и има за цел да представи влиянието на дигиталната трансформация върху приоритетите на Програма „Развитие на човешките ресурси“ в областта на пазара на труда, социалното включване и младежката заетост.

Иванов информира, че чрез програмата за развитие на човешките ресурси над 100 хиляди заети и безработни са преминали обучение и са станали по-компетентни на пазара на труда. Близо 90 хил. българи са започнали нова работа, а 115 хил. младежи са имали шанса да натрупат първоначалния си трудов опит по мярката „Младежка заетост“.

По думите на социалния министър средствата от Европейския социален фонд са достигнали и до най-уязвимите – децата, възрастните, хората с увреждания. "С европейско финансиране успешно реализирахме реформата в грижата за децата и на база на този опит реформираме услугите за възрастни и за хора с увреждания", отбеляза Ивайло Иванов, цитиран от БТА.

В края на септември Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще подаде искане за затваряне на програмния период 2014-2020 г. без загуба на средства.

Pрез следващата година усилията ще бъдат насочени за намаляване на хората, живеещи в риск и стимулиране на всеки български гражданин да надгражда уменията си и да се чувства по-подготвен за бъдещото си професионално развитие.

Работим за осигуряване на качествени и достъпни услуги за деца и възрастни в уязвимо положение, подчерта министърът. Той каза, че днес в отговор на бързо развиващите се технологии вниманието се насочва към изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още