IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличават леко

Броят на съкращенията все още е нисък, въпреки че пазарът на труда в страната се забавя

15:56 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения при безработица, се е увеличил незначително през миналата седмица. Това показва, че броят на съкращенията все още е нисък, въпреки че пазарът на труда в страната се забавя, предава Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица са нараснали с 2000 до сезонно изгладените 230 хил. за седмицата, приключила на 7 септември, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, също очакваха 230 хил. молби за последната седмица.

Данните за миналата седмица включват и Деня на труда в САЩ, а броят на заявленията за помощи обикновено е колеблив около официалните празници. Въпреки това те не се променят съществено, след като в края на юли спаднаха от 11-месечния връх от 250 000.

Броят на гражданите, получаващи помощи след първоначалната седмица на безработица, което е косвен показател за наемането на работа, се увеличи с 5000 до сезонно коригираните 1,850 млн. през седмицата, приключваща на 31 август, сочат още данните от днес.

Т.нар. продължаващи молби за помощи имат предимно низходяща тенденция през август, след като през юли скочиха до нива, наблюдавани за последен път в края на 2021 г. Спадът е в съответствие с понижението на равнището на безработица през миналия месец.

Забавянето на пазара на труда се дължи на това, че предприятията намаляват наемането на персонал, тъй като по-високите лихвени проценти ограничават търсенето в цялата икономика.

Правителствените данни от миналата седмица показаха, че броят на работещите извън селскостопанския сектор се е увеличил с по-малко от очакваното през август, но равнището на безработица е спаднало до 4,2% от 4,3% през юли.

На фона на забавянето на пазара на труда се очаква Федералният резерв да започне цикъла на облекчаване на политиката си следващата сряда с понижение на лихвения процент с 25 базисни пункта, след като годишното нарастване на потребителските цени се забави значително през август.

Централната банка запази референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50% в продължение на една година, като през 2022 г. и 2023 г. го повиши с общо 525 базисни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още