IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са решенията за балансиране на пенсионната система у нас?

Решенията в последните пет години сериозно разбалансираха пенсионната ни система, посочи Христина Христова, бивш социален министър

15:09 | 12.09.24 г. 1

Пенсионната система в България е силно разбалансирана и зависима от държавния бюджет. Твърде голям е делът от парите за пенсии, които идват от бюджета – около 5,5% от БВП са нужни, за да покрият недостига. За да се намали делът на пенсиите от брутния вътрешен продукт, вариант е увеличаване на пенсионната възраст, на осигурителната вноска или промяна на швейцарското правило. Това каза Христина Христова, бивш социален министър, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя отбеляза, че в Европа три страни работят усилено в тази посока – Нидерландия, Швеция и Финландия търсят нови формули, които да комбинират увеличаването на възрастта на пенсиониране с удължаване на продължителността на живота. В Германия след 2030 г. възрастта за пенсиониране ще стане 67 години, посочи събеседникът.

По думите на Христова демографската ситуация в целия Европейски съюз не е добра. Наблюдава се ниска раждаемост и застаряващо население, намалява броят на работата сила, която внася пенсионни осигуровки. Но специфичен проблем в България са политическите решения през последните 5 години, тъй като в периода 2019-2022 средната пенсия се увеличи със 76%, а минималната и максималната пенсия – повече от два пъти.

Христова призова за спешен анализ на пенсионната система у нас, който да определи плащанията, несвързани с трудова или осигурителна дейност, които трябва да бъдат отделени към социалната система. 

„Политическата нестабилност обаче е проблем. Всички са наясно, че са нужни спешни законодателни промени. Нужна е обаче воля и компетентност“, посочи бившият министър.

По думите на Христова решението на проблема няма как да е лесно. Възможна мярка е увеличаване на осигурителната вноска, което неизбежно ще увеличи цената на труда за бизнеса и ще намали разполагаемия доход на хората. Друг вариант е промяната на швейцарското правило, коментира Христова.

Изводите от актюерския доклад на НОИ сигнализират, че решенията са изключително наложителни. Политиците нямат време да отлагат тази тема повече, посочи Христова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 час
Средната продължителност на живота особено на мъжете е под 67г в някои области и решение за увеличаване на възрастта за пенсиониране е кражба. Трябва пенсията да зависи от това какви вноски внасят наследниците на пенсионер-а (реално техните пари взима като пенсия основно) и да се намали възрастта за пенсиониране на хора с 3+ деца с висше образование за да стимулираме обръщане на тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още