IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на труда във Великобритания губи скорост през август

Броят на постоянните работни места е намалял с най-бързия темп от пет месеца насам

14:15 | 09.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда във Великобритания се е охладил значително през миналия месец, като броят на работните места е намалял рязко, а ръстът на заплатите се е забавил, предава Reuters.

Месечният доклад за работните места, изготвен от търговската организация Recruitment and Employment Confederation и счетоводната компания KPMG, показва, че броят на постоянните работни места е намалял с най-бързия темп от пет месеца насам.

Ръстът на стартовото възнаграждение на постоянните служители също се е забавил до петмесечно дъно, което е един от най-слабите резултати от началото на 2021 г. насам.

Джон Холт, главен изпълнителен директор и старши партньор на KPMG в Обединеното кралство, заяви, че бизнес доверието продължава да е колебливо въпреки намаляването на лихвите от страна на Английската централна банка (АЦБ) миналия месец.

„Новината, че макар заплатите да са нараснали през миналия месец, това е станало с най-слабия темп от март насам, може да спомогне да се обоснове необходимостта от още намаления на лихвите“, каза Холт.

Преобладаващата част от икономистите, анкетирани от Ройтерс, смятат, че АЦБ ще изчака до ноември, за да облекчи отново паричната си политика, въпреки че понастоящем финансовите пазари виждат вероятност едно към четири за намаляване на разходите по заемите на зааседанието на 19 септември.

Очаква се официалните данни за пазара на труда във вторник да покажат стабилен ръст на заетостта и по-нататъшно умерено нарастване на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още