IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в САЩ е намаляла през август и показва структурирано забавяне на трудовия пазар

Работните места извън земеделието са се увеличили със 142 хил. миналия месец, което е под очакванията на анализаторите

19:24 | 06.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заетостта в САЩ е нараснала по-малко от очакванията през август, но спад на безработицата до 4,2% показва, че структурираното забавяне на трудовия пазар продължава и вероятно не предвещава голямо понижаване на лихвите от Федералния резерв този месец, предава Ройтерс.

По-малкият от очакванията ръст на работните места извън земеделието, обявен от министерството на труда, вероятно отразява сезонно изкривяване, което обичайно води до по-слаби първоначални данни за работните места през август. Въпреки това инерцията на трудовия пазар се забавя, като внимателно наблюдаваният доклад за заетостта също показва, че икономиката е добавила с 86 хил. работни места по-малко през юни и юли от първоначално обявеното.

Работните места извън земеделието са нараснали със 142 хил. миналия месец, след като данните за юли бяха ревизирани надолу от Бюрото за трудова статистика към Министерството на труда на 89 хил. след обявените преди това 114 хил. Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха ръст на работните места със 160 хил.

Обикновено през август първоначално обявените работни места са по-слаби от консенсусната прогноза, но тенденцията през последно време е впоследствие да бъдат ревизирани нагоре. Наемането на служители обичайно се ускорява в образователния сектор, което се очаква от модел, който правителството използва, за да изключи сезонните колебания от данните.

Но началото на новата учебна година варира в страната, което може да върне т. нар. сезонни фактори. Първоначалните данни за работните места през август са били ревизирани към повишение в десет от последните 13 години. Съкращенията на служители остават на исторически ниски нива.

Ръстовете на заетостта миналия месец са били най-големи в строителния сектор, който е добавил 34 хил. работни места, воден основно от гражданското и инженерно строителство и компаниите за нежилищно строителство. Работните места в здравеопазването са нараснали с 31 хил., но инерцията се е забавила и ръстовете на работните места са намалели наполовина спряво средномесечното увеличение от 60 хил. през последните 12 месеца.

Ръстове са отбелязани също в секторите на финансовите дейности, развлеченията и хотелиерството и ресторантьорството. Работните места в държавния сектор са се увеличили с 24 хил., но заетостта в промишленото производство е намаляла с 24 хил.

Ръстът на имиграцията, която отчасти е причина за скока на безработицата спрямо 50-годишното дъно от 3,4% през април 2023 г., сега означава, че икономиката трябва да създава между 145 хил. и 200 хил. работни места на месец, за да отговаря на ръста на населението в трудоспособна възраст.

Безработицата е намаляла спрямо близо 3-годишния си връх от 4,3% през юли. Тя растеше четири поредни месеца.

Средното почасово заплащане е нараснало с 0,4% през август, след като се повиши с 0,2% през юли. Заплатите са се увеличили с 3,8% на годишна база, след като отбелязаха ръст от 3,6 на сто през юли. Все още стабилният ръст на заплатите продължава да подкрепя икономиката чрез разходите на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още