IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През август компаниите в САЩ са създали най-малък брой работни места от 2021 г. насам

Това е още едно доказателство, че пазарът на труда в страната преминава на по-ниска скорост

16:47 | 05.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През миналия месец компаниите в САЩ са създали най-малко работни места от началото на 2021 г. Това е още едно доказателство, че пазарът на труда в страната преминава на по-ниска скорост, предава Bloomberg.

По данни на изследователския институт ADP в сътрудничество с Лабораторията за цифрова икономика в Станфорд през август работните места в частния сектор са се увеличили с 99 хиляди. Това е под всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Ръстът на заплатите на служителите, които са сменили работата си, както и на тези, които са останали на настоящата си позиция, е продължил да напредва с най-бавния темп от 2021 г. насам, сочат публикуваните в четвъртък данни.

„Низходящото движение на пазара на труда ни доведе до по-бавно от нормалното наемане след две години на прекомерен растеж“, заяви Нила Ричардсън, главен икономист в ADP. „Следващият показател, който трябва да се наблюдава, е ръстът на заплатите, който се стабилизира след драматичното забавяне след пандемията от Covid-19”, добави тя.

Представители на Федералния резерв твърдят, че сега са по-загрижени за рисковете на пазара на труда, отколкото за инфлацията. Тъй като ценовият натиск до голяма степен е намалял спрямо пандемичния си връх, се очаква този месец централните банкери да започнат да намаляват лихвените проценти.

Данните на ADP показаха, че новите работни места са намалели най-вече в професионалните и бизнес услугите, производството и информацията.

Отделен доклад от четвъртък на Challenger, Gray & Christmas показа, че плановете за наемане на служители в американските компании през тази година до края на август са се свили с 41% спрямо същия осеммесечен период на 2023 г. Обявените съкращения на работни места са намалели с 3,7%.

ADP базира заключенията си на данни за заплатите, обхващащи над 25 млн. служители от частния сектор в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още