IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реалните заплати в Япония се повишават за втори пореден месец

Това стимулира Японската централна банка да продължи с увеличаването на лихвите

11:18 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Реалните заплати на японските служители са нараснали за втори пореден месец, сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

През юли доходите са се увеличили с 0,4% на годишна база, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Макар че темпът на нарастване се е забавил спрямо увеличението от предходния месец, резултатът не оправда прогнозите за спад от 0,6%.

Номиналните заплати са нараснали с 3,6%, което също надхвърля очакванията на икономистите.

Основните заплати отбелязват силен ръст, повишавайки се с 2,7%, което е най-голямото увеличение от 31 години насам. По-стабилният измерител на тенденциите в заплащането, при който се изключват бонусите и извънредният труд, показва, че заплатите на работещите на пълно работно време са се увеличили с рекордните 3 на сто.

По-рано Японската централна банка съобщи, че очаква ръстът на възнагражденията да подхрани инфлацията, обусловена от търсенето – важно условие по пътя към нормализиране на паричната политика, която беше ултралека в продължение на десетилетия.

Силните данни от четвъртък се дължат главно на историческото увеличение на заплатите, което е резултат от годишните преговори между най-голямата в страната група, обединяваща синдикатите и работодателите. Профсъюзната група „Ренго“ осигури увеличение е с повече от 5%, което е най-голямото от повече от 30 години насам.

Хроничният недостиг на работна ръка в Япония вероятно ще продължи да оказва натиск за повишаване на заплатите, посочи ЯЦБ в последната си прогноза за икономическата активност и цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още