IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свободните работни места в САЩ намаляват до най-ниското си ниво от януари 2021 г.

През юли откритите позиции са намалели до 7,67 млн. спрямо 7,91 млн. през предходния месец

17:52 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През юли броят на откритите работни места в САЩ е спаднал до най-ниското ниво от началото на 2021 г., а броят на съкращенията е нараснал, което съответства на други признаци за забавяне на търсенето на служители. Това сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.

Свободните позиции са намалели до 7,67 млн. спрямо 7,91 млн. през предходния месец, показа в сряда проучване на Бюрото за трудова статистика за свободните работни места и текучеството на работната сила, известно като JOLTS.

Цифрата е по-ниска от всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Спадът на броя на отворените работни места съвпада с последните данни, които показват, че пазарът на труда в страната се забавя. Това предизвика загриженост сред представителите на Федералния резерв, които обсъждат кога и с колко бърз темп да пристъпят към намаляване на лихвените проценти. Растежът на заетостта се забавя, безработицата се увеличава, а търсещите работа срещат все по-големи трудности при намирането на работа, което подхранва опасенията за потенциална рецесия.

Централните банкери дадоха ясно да се разбере, че не искат да наблюдават по-нататъшно охлаждане на пазара на труда, и се очаква да започнат да понижават разходите по знаемите на следващото си заседание, което ще се проведе след две седмици.

На този фон броят на съкращенията е нараснал до 1,76 млн. души, което е най-високото ниво от март 2023 г. насам и е водено от уволненията във фирмите за развлечения и хотелиерство. В същото време наемането на персонал леко се в повишило, след като през предходния месец достигна най-ниското ниво от април 2020 г. насам.

Откритите работни места са намалели най-вече в сферите на здравеопазването, държавното и местното управление, както и в търговията и транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още