IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия одобри пенсионна реформа, стимулираща по-късното пенсиониране

Ройтерс обобщава какви мерки предприемат и други страни в Европа, за да разрешат проблема с недостига на работници

20:31 | 04.09.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германското правителство одобри пенсионна реформа в сряда, която включва стимули за задържане на служители на трудовия пазар за по-дълго време, като част от мерки за повишаване на растежа на най-голямата икономика в еврозоната, предава Ройтерс.

Ходът е предприет в момент, когато правителства в цяла Европа се опитват да разрешат проблема с недостига на работници и да смекчат бремето върху пенсионните си системи с остаряването на населението.

През 2030 г. работещите хора в Германия вероятно ще са намалели с 6,3 млн. души спрямо 2010 г., сочи доклад за демографията на вътрешното министерство. Това ще тласне надолу брутния вътрешен продукт на човек от населението, тъй като ще има по-малко работещи хора за всеки пенсионер.

Пенсионната възраст, детските надбавки и имиграционните политики са все политически решения, които може да повлияят на степента, в която ниската раждаемост ще засегне икономиката, коментира Холгер Шмединг, главен икономист в Berenberg.

В Германия възрастта за пенсиониране трябва да се увеличи до 67 години през 2031 г. спрямо 65,8 години в момента.

Допълнителното повишаване на пенсионната възраст е силно противоречив въпрос сред коалиционните партньори в Германия, затова единственият вариант беше това да се случи доброволно чрез стимули за хората да работят по-дълго, ако се чувстват здрави и способни.

Реформата предвижда всеки, който отложи началото на пенсионирането си и работи най-малко 12 месеца, да получи еднократно плащане, равняващо се на изгубените пенсии.

Освен това плащанията на работодателите за пенсиониране и помощи при безработица ще отиват директно при служителите, които решат да продължат да работят, в допълнение към заплатата им. Това ще се равнява на повишаване на брутната заплата с 10,6%.

Изследователят на трудовия пазар Ензо Вебер коментира пред Ройтерс, че ако участието на трудовия пазар на хора над 60-годишна възраст бъде повишено до същото ниво като при хората, които са с пет години по-млади, Германия може да има 2,5 млн. допълнителни служители.

„Това несъмнено е голям потенциал“, допълва той.

Ройтерс обобщава какво правят други страни в Европа, за да стимулират служителите да се пенсионират по-късно.

Франция

Очаква се почти половината от всички развити страни да повишат възрастта си за пенсиониране в бъдеще, което ще доведе до средна възраст за пенсиониране от 66 години в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Но това е политически противоречива тема, която може да има висока политическа цена за правителствата, както показва френският пример.

Крайнолеви и крайнодесни партии искат отмяна на пенсионната реформа от 2023 г., която постепенно повишава пенсионната възраст, на която служителите могат да претендират за пълна пенсия, от 62 на 64 години.

Правителството на президента Еманюел Макрон прие само тази реформа след месеци на улични протести, като използва противоречиви правомощия, за да предотврати гласуване в парламента, където тя вероятно щеше да се провали.

Испания

Подобно на Германия, Испания също постепенно вдига законовата възраст за пенсиониране, която трябва да достигне 67 години до 2027 г., с изключение на дългите трудови кариери отвъд 38 години и шест месеца.

Но тъй като тази реформа, приета през 2021 г., не е достатъчна, за да запълни дефицита при социалните осигуровки на страната от ЕС с най-голяма продължителност на живота, правителството избра да удължи пенсионирането на доброволна основа чрез финансови стимули.

Германското и испанското министерство на труда работят в тясно сътрудничество от миналата година, когато имаше работилница в Мадрид, на която Германия прояви интерес към тези мерки, предприети първо в Испания, съобщи източник от испанското министерство на социалната сигурност.

За всяка година отлагане на пенсионирането в Испания пенсията ще нараства с 4%. От втората година на отлагане сумата ще расте по-бързо.

Нидерландия

В Нидерландия, където обичайната пенсионна възраст е 67 години след постепенно повишаване от 65 години през 2012 г., пенсионната система изпитваше затруднения, докато страната гласуваше голяма реформа на системата през 2023 г.

Лихвите и премиите бяха твърде ниски, за да позволят средствата да компенсират инфлацията и заплахата от намаляване на социалните плащания предизвика промяната.

По традиция нидерландските работници и работодатели плащат в частни пенсионни фондове, които обещават крайна пенсия на конкретно ниво, все по-рядък пример на система с „дефинирани плащания“.

Но миналата година парламентът и Сенатът приеха да преструктурират частната пенсионна индустрия в страната, оценявана на 1,45 трлн. евро, която е най-голямата в Европа. Реформата предвижда фондовете да се откажат от обещанието за гарантирани плащания и да преминат към система на „дефинирани вноски“ до 2028 г.

Италия

Италия харчи повече от всяка друга страна в Европа за пенсии, с изключение на Гърция, и финансовото министерство очаква разходите да надхвърлят 17% от БВП през 2040 г.

Непопулярна реформа, приета в разгара на финансовата криза в края на 2021 г., постепенно повиши законовата възраст за пенсиониране на 67 г.

Но временен режим, който е в сила до края на 2024 г., позволява на хората да се пенсионират, ако са навършили поне 63 години и са работили 41 години, като общата сума трябва да достига 104 години.

Правителството на Мелони трябва да реши дали да удължи тази програма за догодина. Обсъждат се различни мерки, но не се вижда трайно решение за облекчаване на изпитващата затруднения пенсионна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 36 минути
Арбайтен махт фрай вече в цяла германия, не само по концлагерите. Докъде я докараха дойчовците, сега ще бачкат до гроб, за да хранят тия къде преди ги пращаха по лагери. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Гошогошев
преди 1 час
Много готин стимул ,пенсиониране на 67,а още по стимулиращо е да го направят на 77 или направо на 87
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
cyclop
преди 2 часа
"стимулираща" по-късното пенсиониране ооааахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 часа
... и после, ама те що избират крайно десни и популисти? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още