IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството предлага минималната заплата да стане 1077 лева от 2025 г.

Увеличението ще е с 15,4% спрямо сегашния размер

12:09 | 28.08.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството предлага минималната работна заплата в страната да се повиши до 1077 лева от началото на 2025 г. Увеличението ще е със 144 лв., или с 15,4% спрямо сегашния размер на най-ниското възнаграждение у нас - 933 лв. 

Така от догодина минималната часова работна заплата ще бъде 6,49 лв.

Проектът на правителствено постановление е публикуван за обществено обсъждане.

Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година според Кодекса на труда.

Предложеният размер на минималната работна заплата от 1077 лв. се доближава до основните допускания по Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 – 2026 г., където минималната работна заплата за страната за 2025 г. е заложена в размер на 1052 лв. 

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 1 януари 2025 г. ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, реализиране и задържане на трудовия пазар, за повишаване на жизненото равнище, намаляване на риска от бедност сред работещите и намаляване на подоходното неравенство, както и за стимулиране на вътрешното търсене, посочва се в мотивите.

Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват в рамките на предвидените средства по бюджетите на бюджетните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bineva_svetla
преди 4 минути
Тази мярка е добра за да се изкарат още малко пари на светло, но моят въпрос е - Кога ще се засили ефективния контрола върху плащането на заплати под масата /без осигуровки/. Кой вярва, че може да се живее в голям град с 750 лв. или ако работиш на 2, 4 и 6 часа? Ако се насочат усилията да се прекрати повсеместната практика да не се декларират истинските заплати, ефекта за бюджета ще е много по-голям от изкуственото повишаване на минималната работна заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още