IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мария Шишкова: Ръстът на заплатите започна да връща българите обратно в страната

Отчита се тенденция да се създават работни места с висока добавена стойност, посочи управляващият съдружник на Aims Human Capital

11:41 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Увеличението на възнагражденията в България и създаването на качествени работни места започна да връща българите обратно в страната. Има тенденция и у нас да се създават работни места с висока добавена стойност. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

България се превръща в регионален център в технологичния сектор. Високообразованите хора могат да намерят отлични възможности у нас и такива, които ангажират интелекта им. България може да не е магнит за чуждестранни инвестиции, но създаването на качествени работни места е факт, заяви събеседникът.

Шишкова е категорична, че това, което може да разколебае хората да останат в България, е политическата нестабилност. Хората не искат повече да се съобразяват с тази политическа конюнктура и усещането, че колкото и да се бориш, не можеш да промениш нищо.

По думите ѝ размерът на заплатите не е единственото важно нещо. Има значение дали държавата и обществото се движат в правилната посока. 

Компаниите, които не разчитат на бизнес от държавата, а са движени от потреблението на вътрешния пазар, могат да са спокойни. От друга страна, тези, които искат да инвестират дългосрочно, са притеснени от политическата нестабилност. Рискът, свързан с политиката, е един от основните фактори, които вълнуват бизнеса, каза Шишкова.

Според нея привличането на кадри от чужбина не е панацея. Много е важно образователната система да подготвя за пазара на труда. Учениците трябва да бъдат стимулирани да работят, защото това учи на самостоятелност, постоянство и други необходими умения, отбеляза гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още