IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустрията и образованието предлагат най-много работни места у нас през юли

Безработицата в страната нараства до 5,4% през летния месец

10:53 | 16.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-малко свободни работни места се заявяват в бюрата по труда в България през лятото. Тенденцията се затвърждава и през юли, когато те са били малко над 8800 при 8142 през юни, 11 хиляди през май и над 15 хиляди свободни работни места през април.

На фона на активната сезонна заетост най-много са били предложенията за работа в сферата на преработващата промишленост (24%), образованието (18,8%), държавното управление (11,5%), търговията (10,6%), както и административни и спомагателни дейности (7,8%). Прави впечатление ниското търсене в сектора на хотелиерство и ресторантьорство (5,2%) в пика на туристическия сезон, вижда се от данните на Агенцията по заетостта за юли.

Най-търсените от бизнеса професии през юли са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, продавачи, машинни оператори. Търсени са също работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, водачи на моторни превозни средства, чистачи и помощници, квалифицирани работници по производство на храни, облекло и сродни и др. 

Равнището на регистрираната безработица в страната нараства до 5,4% през юли, което е увеличение на показателя с 0,1 процентни пункта спрямо предходния месец.

В края на юли регистрираните в бюрата по труда безработни са общо 152 844 души.

Започналите работа безработни през месеца са 14 542. Работа с подкрепата на бюрата по труда са започнали също и 339 пенсионери, учещи и заети. През месеца са активирани над 5150 неактивни на пазара на труда хора, което е с 18% повече спрямо предходния месец.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 4669. От тях 3817 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 852 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г. През юли са издадени над 12 500 ваучера за заети и безработни за обучения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още