IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ неочаквано намаляват

Съкращенията остават на ниско по историческите стандарти ниво

19:00 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения при безработица, неочаквано е спаднал миналата седмица, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са намалели със 7000 до сезонно изгладените 227 000 за седмицата, приключила на 10 август, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 235 000 молби за последната седмица.

Скокът на равнището на безработица до близо тригодишен връх от 4,3% през юли подхрани страховете за влошаване на състоянието на пазара на труда, като финансовите пазари заложиха, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти с 50 базисни пункта следващия месец. Съкращенията обаче остават на ниско по историческите стандарти ниво.

Четвъртото поредно месечно повишение на равнището на безработица се дължи на предизвиканото от имиграцията нарастване на предлагането на работна сила, което не е съпроводено с наемане на служители. Предприятията са намалили наемането на персонал, тъй като повишенията на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ на стойност 525 базисни пункта през 2022 г. и 2023 г. ограничават търсенето.

В продължение на една година Фед запазва референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%.

Броят на хората, които получават помощи след първата седмица на безработица, което е косвен показател за наемането на работа, е намалял със 7000 души до сезонно изгладените 1,864 милиона през седмицата, приключваща на 3 август, сочат още данните от днес. Т. нар. продължаващи молби са близо до нивата, наблюдавани за последен път в края на 2021 г., което показва, че все повече хора се сблъскват с по-дълги периоди на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още