IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочароващи данни за производителността в еврозоната усложняват задачата на ЕЦБ

Показателят отново не отговаря на очакванията на експертите и затруднява намаляването на лихвите

13:44 | 15.08.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Производителността в еврозоната почти не се е разширила през второто тримесечие на годината и отново остана под очакванията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и усилията ѝ да върне инфлацията към целта от 2%, предава Bloomberg.

Според нови данни, публикувани в четвъртък, производителността на труда на човек от населението във валутния съюз е спаднала с 0,4%. Резултатът е отчетен след намалението с 0,5% през първите три месеца на 2024 г. и е съпоставим с понижението от 0,3%, заложено в юнските прогнози на ЕЦБ.

Макар че по-продуктивната работна сила е от съществено значение за икономическия растеж, тя е и ключов елемент в аргументите на базираната във Франкфурт банка за връщане на инфлацията към целевите стойности. Това се основава на комбинация от умерен растеж на заплатите, печалби на компаниите, които поемат част от увеличенията на възнагражденията, и по-висока производителност, която намалява разходите за единица продукция.

Производителността на труда в еврозоната едва се е подобрила през последното тримесечие. Изображение: Bloomberg Производителността на труда в еврозоната едва се е подобрила през последното тримесечие. Изображение: Bloomberg

Централните банкери, включително председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, вече са подчертавали значението на „връзката между печалбите, заплатите и производителността“. Ако не настъпи адекватно подобрение, устойчивото намаляване на лихвените проценти може да се окаже трудно.

Според някои анализатори мнението на ЕЦБ, че производителността ще се повиши с около 1% през 2025 г. и 2026 г. - по-бързо от средните 0,6% през двете десетилетия преди пандемията от Covid-19 - е твърде розово, дори и след низходящата ревизия на прогнозата от юни. Новите данни могат да допринесат за този нарастващ скептицизъм и да подхранят дискусията за по-нататъшно намаляване на разходите по заемите.

В началото на годината заплатите в еврозоната продължиха да нарастват с високи темпове, тъй като работодателите се опитваха да компенсират инфлационния шок. ЕЦБ ще публикува данни за договорените възнаграждения през второто тримесечие на 22 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още