IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растежът на заетостта в еврозоната отслабва в знак за предстоящи проблеми

Заетостта във валутния съюз е нараснала с 0,2% през второто тримесечие

17:43 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През второто тримесечие на годината компаниите в еврозоната са забавили темпа на наемане на персонал на фона на нарастващите признаци на икономическа слабост. Това сочат нови данни на Европейската статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

Заетостта във валутния съюз е нараснала с 0,2% през второто тримесечие след отчетените 0,3% през предходните три месеца. Общото производство в икономиката на 20-те страни се е увеличило с 0,3% през същия период въпреки разочароващите резултати на промишлеността през юни.

Напоследък икономиката на еврозоната изпраща притеснителни сигнали. Потребителите не желаят да харчат въпреки голямото увеличение на заплатите, активността в частния сектор е в застой, а доверието на бизнеса в най-голямата икономика на еврозоната - Германия - се понижава.

Ръстът на заетостта в еврозоната се забавя. Изображение: Bloomberg Ръстът на заетостта в еврозоната се забавя. Изображение: Bloomberg

Тази мрачна ситуация, съчетана с пазарния срив от миналата седмица, накара инвеститорите да заложат на по-бързо облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Пазарите изразяват сигурност за още две намаления на лихвените проценти през тази година и виждат 80% шанс за трето.

Отделен доклад от днес показа спад на промишленото производство с 0,1% през юни спрямо предходния месец, който се дължи изключително на намаленото производство на недълготрайни потребителски стоки. Производството се е увеличило в четирите най-големи икономики в региона, но се е свило в страни като Белгия и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още