IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-голям е недостигът на работници у нас в секторите с ниско заплащане

Висшето образование по никакъв начин не се е обезценило, коментира Aдриан Николов, Институт за пазарна икономика

17:29 | 13.08.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Секторите, които в момента са с най-голям недостиг на работници в България, са тези с най-ниско заплащане. Причината за това е, че хората, които имат някакви умения, се насочват към по-добре платени позиции. Това обаче не пречи на най-нископроизводителните индустрии с най-ниско заплащане да се разширяват. Това каза Aдриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Николов винаги може да изискваме повече от качеството на висшите училища. "През последните години виждаме, че завършилите висше образование успяват да се реализират почти изцяло. Под 10% е делът на висшистите, които не успяват да се реализират, или по-скоро не искат и това е техен избор. Проблеми има при прехода между професионално образование и пазар на труда, тъй като там има сериозно разминаване между търсенето и предлагането“, отбеляза Николов.

Той коментира, че у нас през последните години висшето образование става все по-често срещано (около 30% при хората в активна възраст). За разлика от Европа обаче, в България все още има съществени разлики между хората с висше образование и тези с начално, основно или полувисше. При хората без висше образование заетостта е 64%, докато при тези с висше – над 90%. Подобна е и ситуацията при безработицата. Най-уязвими са хората с начално и основно образование. 

Според госта в настоящия пазар на труда в България висшето образование по никакъв начин не се е обезценило. Напротив, от гледна точка на заетостта, безработицата и заплатите ефективността се е повишила. Висшето образование винаги е за предпочитане пред добре завършено средно, независимо каква точно е дипломата. Разбира се, някои дипломи са с по-висока тежест, каза анализаторът.

Според Николов в момента няма нужда висшето образование в България да е безплатно, за да се задоволи някакво хипотетично търсене. Всеки, който има желание да участва в някаква форма на висше образование, ще успее да намери реализация и възможност. Стига да покрие критериите на съответната програма и университет.

Заплатите на висшистите са почти наполовина по-високи от тези на хората с друго образование. Можем спокойно да твърдим, че стойността на висшето образование на пазара на труда се увеличава въпреки голямата достъпност, заяви Адриан Николов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 часа
Скиваш ли, търсенето на работна ръка за без пари буквално е много голямо! И проблема е екзистенциален - 1300 лева чисто трябват на човек (със собствено жилище) за да си покрие нуждите от първа необходимост ама според някои това е непосилна сума за бизнеса. Тук идва и следващия екзистенциален въпрос, който Кокорчо много добре формулира - необходими ли са такива работни места на обществото?! Отговора, разбира се е НЕ - работни места, които да създават маргинали, реално косвено ще нанесат щети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още