IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата във Франция неочаквано се понижава

Нивото на безработица във втората по големина икономика в еврозоната е спаднало до 7,3%

10:54 | 09.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Франция неочаквано се е понижила през второто тримесечие на годината. Това може да е знак, че непопулярните реформи на пазара на труда на президента Еманюел Макрон дават известни резултати, предава Bloomberg.

Нивото на безработица във втората по големина икономика в еврозоната е спаднало до 7,3%, според статистическата агенция Insee. Икономисти, анкетирани от агенция Bloomberg, очакваха нивото да остане непроменено на 7,5%.

Ниво на безработица във Франция. Изображение: Bloomberg Ниво на безработица във Франция. Изображение: Bloomberg

Макрон превърна "пълната заетост" в основна цел на втория си мандат, приключващ през 2027 г., и в мерило за успеха на трудовите си реформи. Въпреки това предсрочните парламентарни избори това лято поставиха под съмнение способността на френския президент да диктува бъдещата икономическа политика. На тези избори се стигна до разединен парламент, в който нито една група не разполага с мнозинство, а левият съюз „Нов народен фронт“, в който влизат социалисти, зелени и крайнолявата партия "Непреклонна Франция", обеща да отмени ключови закони, включително решението на президента да повиши пенсионната възраст.

Еманюел Макрон все още не е назначил нов министър-председател, който да може да състави правителство, и заяви, че ще изчака до края на Олимпийските игри в Париж.

Растежът на заплатите във Франция се забави през второто тримесечие. Изображение: Bloomberg Растежът на заплатите във Франция се забави през второто тримесечие. Изображение: Bloomberg

Докладът на Insee от петък сочи, че безработицата сред младежите остава над два пъти по-висока от тази сред цялото население, въпреки че е намаляла с 0,4 пункта.

По-рано други предварителни данни показаха, че заплатите във Франция са нараснали с 0,6% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Шматарок
преди 2 часа
Ще го търсим Макрона във всяка държава, за мултипликация...историята ще покаже добър или лош е бил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още