IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ останаха под очакваното

Докладът излиза в момент, когато Wall Street е в напрежение на фона на признаците за рецесия

16:04 | 08.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ са били по-малко от очакваното през миналата седмица. Така оповестените в четвъртък данни се противопоставят на други признаци за отслабване на пазара на труда в страната, предава CNBC.

Подадените за първи път молби за обезщетения за безработица възлизат на 233 хил. за седмицата, което е спад със 17 хил. спрямо предходната седмица и е по-малко от прогнозата на Dow Jones за 240 хил. заявления, съобщи Министерството на труда.

Докладът излиза в момент, когато Wall Street е в напрежение на фона на признаците, че ръстът на заетостта се забавя и дори сигнализира за потенциална рецесия на хоризонта. Фючърсите на фондовите пазари намалиха загубите си веднага след публикуването на новия доклад, докато доходността по държавните ценни книжа се задържа на по-високо ниво.

Но макар основните данни да разсейват някои страхове, нивото на продължаващите молби за помощи, които се подават след първата седмица на безработица, се е повишило до 1,875 млн. през миналата седмица, достигайки най-високия си брой от 27 ноември 2021 г.

През по-голямата част от годината молбите за помощи при безработица се увеличаваха, но все още са на сравнително ниско ниво. Четириседмичната им средна стойност нарасна до 240 750, което е най-високата стойност от близо година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още