IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реалните заплати в Япония са нараснали за първи път от 27 месеца

Отделен доклад показа, че разходите на домакинствата са намалели

10:02 | 06.08.24 г.
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

През юни реалните заплати на японските служители са се повишили за първи път от повече от две години. Това подобрява перспективите за възстановяване на потреблението в страната, предава Bloomberg.

Реалните парични доходи на работниците сa нараснали с 1,1% през юни спрямо година по-рано, тръгвайки в положителна посока за първи път от март 2022 г. насам, съобщи Министерството на труда във вторник. Икономистите очакваха показателят да остане отрицателен на ниво от минус 0,9%. Номиналните заплати са се увеличили с 4,5%, което далеч надхвърля прогнозата на анализаторите за повишение от 2,4%.

По-стабилният измерител на тенденцията, който изключва бонусите и извънредния труд, показва, че заплатите на работещите на пълно работно време са се увеличили с 2,7%, докато основните възнаграждения са нараснали с 2,3%, или с най-много от близо 30 години.

Това са добри новини за Японската централна банка, след като миналата седмица тя повиши лихвените проценти и представи пътна карта за количествено затягане. Финансовата институция търси доказателства, че повишаването на заплатите ще стимулира разходите, което ще доведе до повишаване на цените, обусловено от търсенето, в един благоприятен цикъл. При обяснението на увеличаването на разходите по заемите миналата седмица гуверньорът Казуо Уеда отбеляза, че инфлацията върви по план, движена от положителни фактори, включително по-високи заплати, които се отразяват на цените на услугите.

Отделен доклад днес показа, че разходите на домакинствата са намалели през юни, като реалните разходи, коригирани с инфлацията, са се понижили с 1,4% спрямо година по-рано. Икономистите прогнозираха спад от 0,8%. В сравнение с май разходите са нагоре с 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още