IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите молби за помощи при безработица в САЩ растат до най-високото ниво от почти година

Въпреки това съкращенията като цяло остават на ниско равнище

16:22 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали нови молби за обезщетения за безработица, е нараснал до 11-месечен връх миналата седмица. Това предполага известно смекчаване на пазара на труда, въпреки че по това време на годината данните обикновено са колебливи, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ са се увеличили с 14 000 до сезонно изгладените 249 000 за седмицата, приключила на 27 юли, което е най-високото ниво от август миналата година, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 236 000 такива молби за последната седмица.

Заявленията са с тенденция на нарастване от юни насам, като за част от увеличението се обвинява нестабилността, свързана с временното спиране на заводите за производство на моторни превозни средства за преоборудване и прекъсванията, причинени от урагана „Берил“ в Тексас.

Въпреки че молбите надхвърлиха горната граница на диапазона 194-245 хил. за тази година, съкращенията като цяло остават на ниско равнище. Правителствени данни от вторник показаха, че процентът на съкращенията през юни е бил най-нисък от повече от две години насам. Забавянето на пазара на труда се дължи на слабото наемане на служители, тъй като повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв през 2022 г. и 2023 г. намалява търсенето.

Отделен доклад от четвъртък на международната компания Challenger, Gray & Christmas показа, че планираните съкращения на работни места от американските компании са намалели с 47% до 25 885 през юли.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред репортери в сряда, че макар да разглежда промените на пазара на труда като "предимно съответстващи на процеса на нормализиране", централните банкери "следят отблизо за признаци, че става дума за нещо повече от това".

В сряда централната банка на САЩ запази основния си овърнайт лихвен процент в диапазона 5,25-5,50%, където се намира от юли миналата година, но отвори вратата за намаляване на разходите по заемите още на следващото си заседание през септември.

Броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица, косвен показател за наемането на работа, се е увеличил с 33 000 до сезонно изгладените 1,877 млн. през седмицата, приключваща на 20 юли.

Данните за молбите за помощи не оказват влияние върху доклада за заетостта през юли, тъй като попадат извън периода на проучването. Очаква се в петък правителството да съобщи, че служителите извън селскостопанския сектор са се увеличили със 175 000 през миналия месец, след като през юни те нараснаха с 206 000.

Прогнозите са, че равнището на безработица в страната ще остане непроменено на 4,1%, след като се повишаваше в продължение на три последователни месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още