IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

През юли компаниите в САЩ са наели най-малко служители от началото на годината

Ръстът на заплатите се е забавил до най-слабия си темп от 2021 г. насам

17:12 | 31.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите в САЩ са наели най-малко служители от началото на годината през юли, а ръстът на заплатите се е забавил, което съответства на признаците за по-слабо търсене на работна ръка, предава Bloomberg.

По данни на изследователския институт ADP този месец броят на заетите в частния сектор се е увеличил със 122 хил. души. Прогнозата в анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти, предвиждаше увеличение със 150 хил.

Ръстът на заплатите се е забавил до най-слабия си темп от 2021 г. насам за служителите, които са сменили работата си, както и за тези, които са останали на настоящата, според публикувани в сряда данни.

Няколко индустрии са съкратили служители този месец, като в този аспект се отличават професионалните услуги, информацията и производството. Повечето от съкращенията са концентрирани в малки предприятия с около 20 до 49 служители.

На годишна база американците, които са сменили работата си, са получили 7,2% увеличение на заплатата, което е спад спрямо 7,7% през юни, докато работниците, които са останали на настоящата, са се радвали на увеличение от 4,8%.

Данните на ADP са в съответствие със сигналите за постепенно забавяне на наемането на служители в САЩ. Безработицата се увеличава през последните месеци, както и броят на американците, които кандидатстват за обезщетения за безработица.

Представителите на Федералния резерв следят за евентуално влошаване на пазара на труда. Очаква се по-късно днес председателят на централната банка Джером Пауъл да даде сигнал, намаляване на лихвените проценти може да се очаква през септември.

Според отделен доклад от сряда широкият измерител на разходите за труд в САЩ, наблюдаван от Фед, се е понижил през второто тримесечие с повече от прогнозираното, подкрепяйки тенденцията за постепенно отслабване на инфлационния натиск. Индексът на разходите за труд, който измерва заплатите и обезщетенията, е нараснал с 0,9% през периода април-юни.

Икономистите очакват умерено увеличение на броя на работните места и в петъчния месечен доклад на правителството за заетостта, който включва данни от частния и публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още