IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-горещият трудов пазар в САЩ от поколение приключи

Моментът сега е добър да имаш работа, но труден да я намериш

13:32 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Горещият, веднъж на поколение, пазар на труда в САЩ приключи, пише Джийн Уейлън за Wall Street Journal.

Нажеженото наемане на служители и дъното при безработица, които помогнаха на милиони работници да намерят нова работа, да увеличат заплатите си и да преоткрият кариерата си, отстъпват място на по-прозаични времена. Макар че пазарът на труда все още е здравословен по много показатели, се прокрадват признаци на затруднения.

Равнището на безработица се повиши до 4,1% миналия месец – за първи път надхвърляйки 4% от 2021 г. насам. То все още е ниско според историческите стандарти, но е над 3,4-те процента в началото на миналата година. Работниците спряха да напускат работа с бясна скорост, а завършилите колежи трудно успяват изобщо да пробият на пазара. Броят на отворените позиции за всеки безработен се връща към предпандемичното ниво от 1,2, спад от над 2 през 2022 г.

И въпреки че рискът от уволнение все още е нисък, наемането е паднало под нивото си отпреди Covid.

Много икономисти виждат пазар на труда, който се е върнал към баланс, въпреки че някои се притесняват, че условията могат да продължат да се влошават.

„Пазарът на труда се охлади до стабилно състояние. Това е добър пазар на труда. Но не е ясно дали охлаждането е завършено“, коментира Клодия Сам, главен икономист в New Century Advisors, инвестиционна фирма.

Икономистите казват, че исторически необичайната динамика, която причини бума - икономика, която се „затвори“ и след това се върна към живот по време на пандемията – нямаше как да не бъде мимолетна.

„Честно казано, не съм сигурен, че пазарът на труда някога е бил устойчив. Той бе изграден на гърба на огромния шок от Covid. Беше невероятно да се види, но нямаше как да се задържи дълго“, посочва Ник Банкър, икономист в сайта за търсене на работа Indeed.

Времената на бума бяха забавни. Заплатите скочиха, тъй като работодателите се бореха за служители по време на недостига на работна ръка в цялата страна, достигайки ръст от 5,9% на годишна база през март 2022 г., показват федерални данни.

Синдикатите се възползваха от момента, за да договорят големи ръстове в заплащането и бонусите - от шофьори на UPS и автомобилни работници до служители в здравеопазването и пивоварните.

Оттогава ръстът на заплатите се върна на земята, достигайки повишение от 3,9% на годишна база през юни, все още по-висок от около 3-те процента през месеците преди пандемията.

Икономиката на САЩ все още добавя солиден брой работни места всеки месец - 206 хил. през юни - продължавайки впечатляващите 42 последователни месеца на растеж на заетостта. Наемането през юни обаче беше съсредоточено в няколко сектора, включително здравеопазване, строителство и държавна администрация. Други професии, като работа в ресторанти и някои работни места с бели якички, достигнаха плато или спад след силни ръстове по време на пандемията.

Дан Рот, специалист по човешки ресурси в Сан Диего, търси работа, откакто беше съкратен от Amazon през януари 2023 г. „Конкуренцията е толкова ожесточена, че е трудно да си уредя интервю“, казва 39-годишният баща на близнаци.

Преди шест месеца той имал страхотна среща в Kickstarter, но в крайна сметка бил отхвърлен. „Попитах човека защо и се оказа, че има 3000 кандидати“, казва Рот. „Нямаше какво да направя“, посочва той.

Трудното търсене на работа е в контраст с времето на недостиг на работна ръка, когато компаниите наемаха специалисти по човешки ресурси, за да контролират бързото наемане на други работници. Рот бил назначен на пълен работен ден в Amazon през 2022 г. със заплата и бонус от общо 170 000 долара на година, значително повече, отколкото някога е печелил.

От позицията си на специалист по човешки ресурси той видял как големите технологични фирми хвърлят пари за софтуерни програмисти и други. Някои служители на Amazon напускали заради по-високо заплащане другаде с намерението да се върнат, само за да увеличат възнаграждението си, спомня си Рот. „Имаше толкова много текучество.“

В някои професии нещата се обърнаха.

„Веднага щом се отвори позиция в LinkedIn, в рамките на един час над 100 души кандидатстват“, изтъква Карън Джоунс, специалист по човешки ресурси в района на Филаделфия, която търси работа повече от година. Спестяванията ѝ намаляват, а част от познанствата ѝ вече не носят полза. „Една професионалистка по човешки ресурси, която се опитваше да ми помогне да открия следващата си възможност, завърши с уволнение“, каза Джоунс.

Ед Самюъл, кариерен треньор в Кенет Скуеър, Пенсилвания, каза, че е видял натиск за намаляване на заплатите за някои ръководни позиции в области, включващи киберсигурността. „Виждате работни места, публикувани в LinkedIn в диапазона 175-225 хил. долара годишно, с длъжностни характеристики, които са почти идентични с позиция, която носеше 275 хил. долара преди няколко години“, обяснява той.

Последната Бежова книга на Федералния резерв, редовна икономическа актуализация от регионалните клонове на централната банка, съобщава, че някои работодатели все още имат трудност да намерят квалифицирани работници за промишленост, инженерство, счетоводство и други работни места.

Но повечето региони описват и признаци на охлаждане на пазара на труда. Клонът в Минеаполис съобщи, че кариерните форуми и центровете по труда са имали увеличен трафик. Хотелите в Бостън „най-накрая са достатъчно оборудвани откъм персонал“ след недостига на работна ръка, според клона на Фед в Бостън. А много фирми в района на клона в Канзас Сити намалиха работното време на персонала и оттеглиха обявите за работа.

Един положителен момент за работниците: темпът на съкращения остава нисък, като много фирми задържат служителите, които трудно намериха по време на недостига на работна ръка. Темпът на наемане е спаднал до ниво малко под времето преди Covid.

„Моментът сега е добър да имаш работа, но труден да я намериш“, обобщава икономистът Клодия Сам.

Там където компаниите орязват персонал, то често се дължи на прекомерно наемане по време на пандемията, отбелязва Анди Чалънджър, старши вицепрезидент в Challenger, Gray & Christmas, фирма, която помага на работодателите със съкращенията.

 „Охлаждането на трудовия пазар е бавно“, констатира той и допълва: „Не мисля, че има сигнали, че ще ударим скала и ще видим ускоряване на съкращенията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още