IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японското правителство предлага рекордно увеличение на минималната работна заплата

Средната минимална заплата в страната ще достигне 1054 йени (6,90 долара) на час

11:04 | 25.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японското министерство на труда предложи рекордно увеличение на минималната работна заплата за четвърта поредна година в опит да подкрепи домакинствата с ниски доходи на фона на растящите цени, предаде Bloomberg.

Консултативната група към министерството е призовала за повишаване на минималното почасово заплащане за текущата финансова година с 50 йени. Увеличението от 5% надхвърля ръста от 43 йени за предходната година. По този начин средната минимална заплата в страната ще достигне 1054 йени (6,90 долара) на час.

Повишаването на минималното заплащане следва значителното увеличение на заплатите, постигнато от работниците при преговорите за заплатите по-рано тази година. В последния кръг от преговорите за заплатите някои служители си осигуриха увеличение на възнагражденията с 5,1%, което е най-голямото от повече от три десетилетия.

От по-високите минимални заплати вероятно ще се възползват най-вече домакинствата с ниски доходи, които са най-засегнати от продължаващата инфлация. Последното проучване на потребителското доверие, проведено от кабинета, показа, че настроенията сред групите с ниски доходи са се влошили в сравнение с по-заможните, тъй като инфлацията се задържа упорита.

Слабото потребление е основен фактор, затрудняващ японската икономика, тъй като властите се стремят да стимулират благоприятен икономически цикъл. Реалните заплати продължават да намаляват от началото на 2022 г. насам, а слабостта на потребителските разходи усложнява решението на Японската централна банка дали да повиши лихвените проценти на заседанието си през следващата седмица.

Миналата година министър-председателят Фумио Кишида постави цел за повишаване на минималната работна заплата до 1500 йени до средата на 30-те години на века, което предполага годишно нарастване с около 3,5%. За да ускори напредъка към целта, правителството очерта мерки в своя план за фискална и икономическа политика миналия месец, включително усилия за подобряване на производителността и подкрепа за инвестиции в автоматизацията.

Същевременно по-високите минимални заплати могат да притиснат по-малките фирми, които вече трябваше да повишат заплатите, за да спрат напускането на служители, въпреки липсата на подобрени условия за бизнес. Според неотдавнашно проучване на Японската търговско-промишлена камара около 60% от по-малките фирми са заявили, че увеличението на възнагражденията им отразява тази по-негативна динамика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още