IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социалният министър: Помощта от 1578 лв. е за първоначални разходи на пострадалите от пожарите

Хората могат да кандидатстват и за сумата от 2500 лева от фонд "Социална закрила" чрез общините

11:00 | 25.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Първоначалната помощ от 1578 лева не е за построяване на нови сгради или възстановяване на домовете, а за първоначални разходи на пострадалите от пожарите. Това каза служебният министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов по БНТ.

По думите му тази помощ има за цел да покрие първоначалните разходи на хората - за вода, храна, лекарства, дрехи или други плащания, които са необходими на първо време, тъй като се предполага, че тези хора са загубили част от имуществото си в пожара, поясни социалният министър.

До момента са подадени 25 заявления за такава помощ, на 11 от тях е отпусната още на другия ден, а останалите ще я получат през днешния ден. С постановление на Министерския съвет от вчера ще се облекчи процедурата за отпускането на тези помощи, поясни Иванов.

Пострадалите от пожарите къщи в цялата страна са 65, като част от тях са необитаеми. На втория етап чрез общините всички тези хора могат да кандидатстват пред фонд "Социална закрила" за сумата от 2500 лева. С нея те могат да си закупят обзавеждане и електроуреди, поясни Ивайло Иванов.

"За възстановяване на имоти те могат да кандидатстват през общината. Общината пък кандидатства пред фонд "Бедствия и аварии", който се управлява от МВР, след което ще бъде отпусната необходимата сума след направената оценка и след като я получат, те ще могат да си възстановят имотите", разясни процедурата министърът.

По думите на Иванов Министерският съвет е осигурил необходимите средства за подпомагане на пострадалите от бедствието. По отношение на идеята за настаняване в хотели той обясни, че срокът е до 3 месеца, а сумата, която се отпуска, е същата като по програмата за украинските бежанци, които са настанени в тях.

Министърът на труда призова българските граждани да си направят застраховка на имотите, тъй като е станало ясно, че повечето от пострадалите нямат такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още