IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на жилища в САЩ спадат до един от най-бавните темпове от 2010 г.

Сключените договори са намалели с 5,4% през юни до 3,89 млн. на годишна база

18:04 | 23.07.24 г.
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

През юни продажбите на вече съществуващи жилища в САЩ са спаднали до един от най-бавните темпове от 2010 г. насам, тъй като продавачите изчакват лихвите по ипотечните кредити да се понижат още повече, а купувачите се противопоставят на упорито високите цени, предаде Bloomberg.

Сключените договори са намалели с 5,4% спрямо май до 3,89 млн. на годишна база, сочат публикуваните във вторник данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е четвърти пореден спад, а показателят изостава от всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Забавянето на темповете на растеж идва, след като цените достигнаха нов рекорд през юни, като средната продажна цена се повиши с 4,1% до 426 900 долара. Изненадващо е, че цените растат дори когато през последните месеци на пазара се наблюдава по-голямо предлагане, но наличностите все още са ниски според историческите стандарти.

Продажбите на жилища в САЩ спадат за четвърти месец. Изображение: Bloomberg Продажбите на жилища в САЩ спадат за четвърти месец. Изображение: Bloomberg

През юни е имало 1,32 млн. жилища за продажба, което е най-големият брой от октомври 2020 г. насам, но все още е доста под 1,9-те милиона, които бяха регистрирани преди пандемията от Covid-19 през юни 2019 г. Това означава, че при сегашния темп на продажби ще са необходими 4,1 месеца, за да се изчерпи това предлагане, което е най-дългият период от четири години насам.

В очакване на Фед

Както купувачите, така и продавачите са нетърпеливи Федералният резерв да започне да намалява лихвените проценти. През последните месеци инфлацията в САЩ показва все повече признаци на охлаждане, а безработицата се покачва, което увеличава шансовете централните банкери да намалят разходите по заемите през септември и декември.

Тенденцията доведе до понижаване на лихвите по ипотечните кредити, като според данни на Асоциацията на ипотечните банкери 30-годишният договорен лихвен процент се е понижил до 6,87% през седмицата, приключила на 12 юли, от тазгодишния връх от 7,29% през април. Това обаче все още е два пъти повече от нивото от края на 2021 г.

Около 65% от продадените жилища са били на пазара за по-малко от месец през юни, в сравнение с 67% през май, а 29% са продадени над офертната цена. Имотите са останали на пазара средно 22 дни през юни в сравнение с 24 дни през май, сочат още публикуваните днес данни.

Продажбите на съществуващи жилища съставляват по-голямата част от общия брой в САЩ и се изчисляват при сключване на договор. Правителството ще публикува данните за продажбите на нови жилища през юни в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още