IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квалифицираната работна ръка в Германия ще намалее с 8,3 млн. души до 2040 г.

Недостигът на кадри е сред основните проблеми пред икономиката на страната и на Централна Европа в дългосрочен план

22:06 | 22.07.24 г.
Снимта: Bloomberg LP
Снимта: Bloomberg LP

Въпреки трайния спад на безработицата в Европа предизвикателството за намиране и задържане на квалифицирани служители убягва на работодателите на Стария континент. Този проблем достига критично ниво в най-голямата европейска икономика Германия, която е изправена пред остър недостиг на квалифицирани кадри. Мащабът на проблема само ще се разраства в бъдеще, прогнозира сайтът Stocklytics.com.

Броят на квалифицираните кадри в Германия се очаква да намалее с 8,3 млн. души до 2040 г., сочат данните на сайта.

Според доклад на Германския икономически институт недостигът на работна ръка ще засегне значително промишлеността в Централна Европа през идните 15 години. До 2025 г. регионът ще се бори със затегнат трудов пазар, при който свободните работни места ще се увеличат, а безработицата ще намалее до историческо дъно. До края на 2040 г. положението ще се влоши, тъй като повече служители ще се пенсионират. Като най-голямата икономика в Европа, Германия ще бъде особено тежко засегната от този проблем.

Страната изпитва недостиг на квалифицирани кадри в редица сектори, дължащ се на застаряващото население, ниската раждаемост и нарастващото търсене на висококвалифицирани професионалисти. Това е вторият по големина бизнес риск за германските компании.

Според доклада броят на квалифицираните служители в Германия се очаква да намалее с 1,5 млн. души между 2020 и 2025 г. Макар че тази цифра е огромна, следващите години ще донесат още по-голям спад. До 2035 г. се очаква германският трудов пазар да изпитва недостиг от още 4,3 млн. квалифицирани служители, като общият им брой ще намалее до 25,7 млн. души.

С хоризонт от 16 години проблемът ще стане още по-остър. Очаква се до 2040 г. Германия да има само 23,3 млн. квалифицирани кадри, или с 26% по-малко спрямо 2020 г. Големият спад ще доведе до свиване на работната ръка в Германия с 5,5 млн. души до 2040 г. въпреки увеличаването на броя на служителите с високо образование.

Допитването показва сходна тенденция в Централна Европа, като много други пазари са изправени пред същия проблем заради намаляващото население в трудоспособна възраст, ниската раждаемост и емиграцията към Западна Европа.

Цифрите показват, че недостигът на квалифицирани кадри е дългосрочно предизвикателство за европейската икономика. Макар че сегашните предизвикателства са породени от икономическата среда с края на пандемията от Covid-19, Старият континент е изправен пред бъдеще, в което над една четвърт от населението му ще е преминало пенсионна възраст.

В същото време образователната и обучителната система не са съсредоточени върху квалификациите, които са необходими за заместване на пенсиониращите се служители или за покриване на търсенето на работна ръка от разрастващи се индустрии като информационните технологии и изкуствения интелект. Разрешаването на тези проблеми е от основно значение за спряване с недостига на работна ръка и осигуряването на международна конкурентоспособност на Европа, отбелязва Stocklytics.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още