IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо дистанционната работа остава популярна в САЩ?

От една страна, работата от дома затруднява възможностите за обучение на служителите, но от друга ги прави по-продуктивни

16:25 | 20.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много американци продължават да работят дистанционно и след края на пандемията от коронавирус, когато много работодатели в САЩ позволиха на своите служители да преминат към този модел на работа.

Оказва се, че през тази година броят на служителите в САЩ, които се трудят от вкъщи, не само че не е намалял в сравнение с предходните години, когато ефектите от пандемията се отразяваха на работната среда, но и се е увеличил.

През юни 2024 г. 22,3 на сто от служителите са полагали дистанционен труд, изцяло или частично. През юни 2023 г. по този начин са работили 19 на сто от трудово заетите в САЩ. През декември 2022 г. делът им е бил също 19 на сто. Това сочат данни на Бюрото по трудова статистика към министерството на труда в САЩ, публикувани на сайта му.

Според данните от американски изследвания дистанционният модел на работа вече е устойчива част от пазара на труда в страната и едва ли ще бъде отменен. Той не трябва да бъде определян повече като "работа от вкъщи, а просто като работа", посочва британското издание The Guardian.

"Това е новата нормална ситуация (на пазара на труда - бел. ред.)", посочва икономистът проф. Никълъс Блум от университета Станфорд в САЩ. Той е известен като "Работещият от вкъщи човек" заради дългогодишните му изследвания в сферата на дистанционния модел на работа.

Проучванията, проведени от проф. Никълъс Блум и екип от експерти, сочат, че броят на хората, полагащи дистанционен труд, рязко се е увеличил през 2020 г., в началото на пандемията от коронавирус. По време на ограничителните мерки, насочени към овладяване на разпространението на Covid-19, броят на работещите дистанционно е достигал до около 60 на сто от трудово заетите. През 2021 г. много от тях са започнали да се завръщат на традиционните си работни места. След това обаче процентът на работещите по модела "хоум офис" е започнал да се стабилизира.

Резултатите от проучванията, проведени от екипа на проф. Блум, се потвърждават от данните на Бюрото по трудова статистика към министерството на труда в САЩ, отбелязват експерти.

Оказва се, че служителите и работниците с висше образование е по-вероятно да си намерят работа от вкъщи. Над 50 на сто от висшистите с поне бакалавърска степен, участвали в проучване, ръководено от проф. Никълъс Блум, са посочили, че имат възможност да си намерят работа от вкъщи. За подобна възможност са съобщили само 22 на сто от участниците в изследването, които не са с висше образование.

Служителите в сферата на интелектуалния и творчески труд са отбелязали, че им е било най-трудно да убедят началниците си, че ще бъдат също толкова продуктивни, ако работят от дома си, колкото и в офиса.

Редица изследвания на пазара на труда сочат, че дистанционният модел на работа не влияе негативно на производителността на служителите. Всъщност, по този начин компаниите може да спестят средства, изтъкват експерти.

Проф. Никълъс Блум и негови колеги публикуваха неотдавна резултати от друго проучване. При него е била измерена производителността на труда на работници и служители, които са изпълнявали едни и същи задачи. Част от тях са работили от домовете си по два дни седмично, а другите - изцяло от офисите на компаниите, които са ги наели.

Изследователите установили малка разлика в производителността на труда на двете групи служители и работници. Тези обаче, които са имали възможност да работят онлайн, са споделили, че са доволни, тъй като това им е позволило да постигнат по-добър баланс между служебните си задължения и личния си живот.

Служителите, които поне частично работят от вкъщи, напускат по-рядко компаниите, които са ги наели, в сравнение с тези, които са принудени през цялото време да са в офиса, посочва проф. Блум.

"Всеки напуснал служител може да струва на работодателя по около 20 000 долара. Той трябва да плаща за обяви, че търси нови служители, както и да провежда многобройни интервюта с кандидатите за работа. Освен това новите служители трябва да бъдат въвеждани в спецификите на служебните им задължения, да бъдат обучавани, а през първите 6 месеца от назначението им най-вероятно не може да се разчита, че ще бъдат толкова продуктивни, колкото по-опитните им колеги. Това наистина излиза скъпо", посочва изследователят.

Проф. Никълъс Блум изтъква, че хибридният работен модел, който е комбинация от работа в офиса и от вкъщи, изглежда се налага като най-балансиран от гледна точка и на служителите, и на техните ръководители. Той уравновесява положителните и отрицателните страни на "хоум офис" модела на труд.

От една страна, работата от дома затруднява възможностите за обучение на служителите, както и комуникацията между тях, но от друга ги прави по-доволни от своите служебни задължения и по-продуктивни, отбелязва изследователят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 20.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още