IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмичните молби за помощи при безработица в САЩ се увеличават повече от очакваното

За седмицата, приключваща на 13 юли, броят им е достигнал 243 хил.

15:56 | 18.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, подали първоначални молби за обезщетения за безработица, се е увеличил повече от очакваното през миналата седмица, но на пазара на труда не е имало съществена промяна, а данните обикновено са колебливи през юли поради летните почивки и временното затваряне на фабрики, предаде Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ са се увеличили с 20 хил. до сезонно изгладените 243 хил. за седмицата, приключила на 13 юли, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 230 хил. молби за последната седмица.

Заявленията за помощи са намалели през предходната седмица, отдалечавайки се от 10-месечния връх, достигнат в началото на юни. Част от този спад се дължи на трудностите при коригирането на данните около празници като Деня на независимостта. Освен това производителите на автомобили обикновено затварят заводите за сглобяване от 4 юли, за да се подготвят за създаването на новите модели.

Графиците за спиране на производството обаче са различни за всеки производител, което може да наруши модела, който правителството използва, за да изглади данните с оглед на сезонните колебания. Миналата година молбите за помощи нараснаха през юли до първата половина на август, преди напълно да обърнат посоката в началото на септември.

Без да се обръща внимание на волатилността, пазарът на труда се охлажда, тъй като увеличенията на лихвените проценти на Федералния резерв през 2022 г. и 2023 г. забавят търсенето. През юни равнището на безработица в страната се повиши до над двугодишен връх от 4,1%.

Докладът „Бежова книга“ на Фед от сряда показа, че „заетостта се е увеличила с лек темп“ в началото на юли, но се регистрира спад в заетостта в производството. В него се посочва също, че предлагането се е подобрило и „текучеството на работна ръка е било по-ниско, което е намалило търсенето на нови служители“. На този фон „предприятията в няколко района очакват да бъдат по-селективни по отношение на това кого наемат и да не попълват всички свободни позиции“.

Данните през следващата седмица за броя на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица, които са косвен показател за наемането на работа, ще хвърлят повече светлина върху състоянието на пазара на труда през юли. През седмицата, приключваща на 6 юли, т.нар. продължаващи молби за помощи се увеличиха с 20 хил. до сезонно изгладените 1,867 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още