IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България спадна до 5,3% през юни

В бюрата по труда у нас броят на новите безработни лица е 19 796 и расте със 7,7% в сравнение с май, отчете Агенцията по заетостта

19:05 | 15.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва статистиката на Агенцията по заетостта. В края на миналия месец регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души на месечна база.

В Агенцията отчитат, че започналите работа безработни лица през юни обаче са били с 2423 по-малко спрямо май. Броят им се е понижил до 14 964. Работа с подкрепата на бюрата по труда са започнали също и 428 пенсионери, учащи и заети.

В бюрата по труда през юни броят на новите безработни лица е 19 796 и расте със 7,7% в сравнение с май. Други 2820 души от групите на търсещите работа – заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в бюрата по труда. При тази група се наблюдава намаление спрямо май на търсенето на услугите на Агенцията с 596 лица, констатират във ведомството.

Със съдействието на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през миналия месец са започнали работа над 4380 неактивни на пазара на труда лица.

В Агенцията констатират, че се свива броят на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар – през юни те са 8142 при 11 472 през май. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (27,3%), държавното управление (13,7%), търговията (12,1%), образование (10,2%), хотелиерство и ресторантьорство (8,6%), следват административни и спомагателни дейности (5,6%).

Представителите на рисковите групи, които намериха своята трудова реализация през юни чрез субсидирани работни места, са 3 072. По данни на Агенцията от тях 361 вече работят по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 2 711 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., финансирана от Европейския социален фонд плюс.

През юни са издадени 10 945 ваучера за заети и безработни за дигитални обучения по проект „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са: персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; продавачи; преподаватели; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; чистачи и помощници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още