IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на работните места в цифровата индустрия на Острова е на 10-годишно дъно

Заетостта в цялата икономика на страната е нараснала над два пъти по-бързо за същия период

16:51 | 11.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на работните места в цифровата индустрия във Великобритания достигна най-ниското си ниво от десетилетие насам, което накара представители на бъдещото лейбъристко правителство да обещаят да съживи сектора, предаде Bloomberg.

Броят на работните места в сектора е нараснал само с 0,3% през миналата година - най-слабият ръст след този от 0,1% през 2013 г., сочат публикувани в четвъртък данни на Националната статистическа служба. Според тях заетостта в цялата икономика на Обединеното кралство е нараснала над два пъти по-бързо за същия период.

Растежът на заетостта в цифровия сектор в Обединеното кралство достигна най-ниското си ниво за десетилетие. Изображение: Bloomberg Растежът на заетостта в цифровия сектор в Обединеното кралство достигна най-ниското си ниво за десетилетие. Изображение: Bloomberg

Данните обаче могат да предизвикат опасения за стагнация в технологичния сектор на Острова, тъй като заетостта и доходите са в застой. Статистиката сочи, че почасовото заплащане на служителите в дигиталния сектор, включително програмисти и технологични консултанти, е нараснало с малко над 1% между 2022 г. и 2023 г., което се равнява на спад на заплащането в реално изражение.

Въпреки това новият държавен секретар на Великобритания по въпросите на науката, иновациите и технологиите Питър Кайл обеща да съживи сектора.

"Страната ни разполага с динамична цифрова икономика, но нейният потенциал не е напълно използван", заяви Кайл, който е на този пост от по-малко от седмица след победата на лейбъристите на парламентарните избори миналата седмица, в изявление за Bloomberg. "Това правителство е решено да промени това".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още