IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на новите служители във Великобритания продължават да растат

Търсенето на работни места се е увеличило с най-бърз темп от януари насам

10:20 | 08.07.24 г.
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Компаниите във Великобритания увеличават предлаганите заплати за нови работни места с най-бързия темп от октомври насам. Това сочи проучване сред работодателите, цитирано от Bloomberg.

Данните показват признаци за задържащ се инфлационен натиск, а това може да обезпокои представителите на Английската централна банка, които се готвят за намаляване на разходите по заемите в обозримо бъдеще.

Конфедерацията за набиране на персонал и заетост (REC) и KPMG изчисляват, че през юни стартовите заплати на постоянните служители са нараснали с най-бързия темп от осем месеца насам, а заплащането на временните длъжности също се е увеличило.

Натискът върху заплащането в проучването на REC е особено забележителен, тъй като съвпада с намаляването на темповете на наемане и спада на броя на свободните работни места. Експертите обясняват част от забавянето на наемането на служители с паузата преди парламентарните избори миналата седмица.

Отделно проучване на Британските търговски камари отчита подобряване на бизнес доверието и по-малко опасения за икономиката. Според него 58% от компаниите очакват увеличение на оборота през следващата година и вече по-малко от половината от тях се притесняват от инфлацията.

Данните на REC допълват доказателствата, че недостигът на работна ръка и увеличаването на размера на минималната работна заплата поддържат инфлацията на заплатите ускорена дори в условията на намаляващ брой свободни работни места.

Друг доклад на уебсайта за набиране на персонал Indeed показа, че търсенето на работни места в Обединеното кралство се е увеличило с най-бърз темп от януари насам. Най-забележителен е ръстът при по-нископлатените длъжности в сектори като детските грижи, търговията на дребно и хотелиерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още