IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на позициите в частния сектор в САЩ е нараснал по-малко от очакваното през юни

Темпът на нарастване на заплатите при вече наетите също се е понижил

16:44 | 03.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциално забавяне на пазара на труда в САЩ, като ръстът на заетите в частния сектор се е понижил през юни, показа последният доклад на ADP от сряда, предаде CNBC.

Компаниите са добавили 150 хил. нови работни места през месеца, което е по-малко от отчетените през май 157 хиляди и под прогнозата на Dow Jones за 160 хиляди. Това е най-ниският месечен ръст от януари насам.

Без рязкото увеличение на броя на позициите в сферата на развлекателния бизнес и хотелиерството общият брой би бил дори значително по-нисък. Секторът е добавил 63 хил. работни места през май, което е най-голямото увеличение сред категориите, които компанията ADP измерва.

Други сектори, при които се е наблюдавало увеличение, са строителството (27 хил.), професионалните и бизнес услугите (25 хил.), другите услуги (16 хил.) и търговията, транспортът и комуналните услуги (15 хил.).

При добива на полезни изкопаеми е регистриран спад от 8000 позиции, от 5000 за производството и 3000 за информационния сектор.

"Растежът на работните места е стабилен, но не е широкообхватен", заяви главният икономист на ADP Нила Ричардсън. "Ако не беше възстановяването на наемането на служители в сферата на отдиха и хотелиерството, юни щеше да бъде неблагоприятен месец".

Темпът на нарастване на заплатите също се е понижил за тези, които са останали на работните си места, до 4,9% на годишна база, отбелязвайки най-малкото увеличение от август 2021 г. насам. При хората, които сменят работата си, се наблюдава увеличение от 7,7%, което също бележи тенденция към забавяне.

По-голямата част от създадените работни места идват от компаниите, които наемат между 50 и 499 работници, като тази група е добавила 88 хил. работни места през месеца. Малките предприятия са допринесли за създаването на едва 5000 работни места. От географска гледна точка, 80 хил. работни места са били създадени в южната част на страната, или повече от половината от общия брой.

Докладът на ADP се разглежда като предшественик на по-внимателно следените данни за позициите извън селскостопанския сектор, които Министерството на труда ще публикува в петък. Очаква се този доклад да покаже увеличение на броя на работните места с 200 хил. след 272 хил. през май.

Двата доклада често се различават, понякога значително.

Молбите за обезщетение при безработица

Броят на американците, подали първоначални молби за обезщетения за безработица, се е увеличил миналата седмица, което свидетелства за облекчаване на условията на пазара на труда, според други данни, цитирани от Ройтерс.

Първоначалните молби за обезщетения за безработица са се увеличили с 4000 до сезонно изгладените 238 хил. за седмицата, приключила на 29 юни, съобщи Министерството на труда в днес. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 235 хил. молби за помощи през последната седмица.

Заявленията за помощи се движат в горната част на диапазона 194-243 хил. от тази година, отчасти поради нарастването на броя на съкращенията, тъй като по-високите лихвени проценти намаляват търсенето, както и поради трудностите при коригирането на данните за сезонните колебания около празници като Деня на независимостта. Нестабилността в това отношение може да се запази и след 4 юли.

Пазарът на труда в САЩ непрекъснато се охлажда, като във вторник правителството отчете, че през май на всеки безработен се падат по 1,22 свободни работни места. Съотношението между свободните работни места и безработицата е близо до средната си стойност от 1,19 през 2019 г.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че икономиката се е върнала на "дезинфлационния път", но централните банкери се нуждаят от повече данни, преди да пристъпят към намаляване на разходите по заемите.

Финансовите пазари остават оптимистично настроени, че централната банка на САЩ може да започне цикъла си на облекчаване през септември. От юли миналата година Фед поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50%. От 2022 г. насам финансовата институция е повишила основния си лихвен процент с 525 базисни точки в опит да овладее инфлацията.

Междувременно броят на хората, получаващи обезщетения след първоначалната седмица на безработица - косвен показател за наемането на работа, се е увеличил с 26 хил. до сезонно коригираните 1,858 млн. през седмицата, приключваща на 22 юни, което е най-високото ниво от края на ноември 2021 г. Данните за т.нар. продължаващи молби бяха подсилени от промяна в политиката на Минесота, която влезе в сила миналата година и позволи на непедагогическия образователен персонал да подава молби за обезщетения за безработица по време на лятната ваканция.

Този скок би трябвало да отшуми, когато училищата отново отворят врати за новата учебна година през есента.

Отделен доклад от сряда на глобалната фирма за аутплейсмънт Challenger, Gray & Christmas показа, че през юни работодателите в САЩ са обявили съкращения на 48 786 служители, което е с 23,6% по-малко в сравнение с май. Планираните съкращения обаче са с 19,8% повече в сравнение с юни миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още