IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните работни места в САЩ неочаквано се увеличават от тригодишно дъно

Наличните позиции са се увеличили до 8,14 милиона от отчетените 7,92 през април

20:41 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Новооткритите работни места в САЩ неочаквано са нараснали през май и бележат пауза в неотдавнашния спад, който подчертаваше постепенното забавяне на търсенето на работна ръка, пише Bloomberg.

Наличните позиции са се увеличили до 8,14 млн. от отчетените 7,92 млн. през април, което беше най-ниското ниво от три години. Това сочат публикувани във вторник данни на Бюрото по трудова статистика за свободните работни места и текучеството на работната сила, известно като JOLTS.

Както наемането, така и съкращенията са се засилили като знак за отлив на пазара на труда.

Броят на свободните работни места за един безработен - съотношение, което Федералният резерв следи отблизо, се задържа на 1,2 и съответства на най-ниското ниво от юни 2021 г. В пика си през 2022 г. то беше 2 към 1.

Въпреки увеличаването на свободните места, последните данни показват, че пазарът на труда бавно се охлажда и прилича повече на този преди пандемията от Covid-19. Повишаването на наемането и заплатите се забави през последните месеци, докато вече повече хора получават обезщетения за безработица.

Икономистите очакват тази тенденция да продължи преди доклада за работните места в петък, който вероятно ще покаже, че работодателите са наели около 195 хил. нови служители през юни и че нивото на безработица в САЩ се задържа на 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още