IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартовото заплащане за работа във Великобритания се е повишило с 6,5%

Броят на предлаганите работни места е намалял с 20%

14:00 | 27.06.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Средното стартово възнаграждение за британските служители е нараснало през май с най-бърз темп от четири месеца насам, макар че броят на предлаганите работни места е намалял с 20% на годишна база. Това сочат данните на платформата за наемане на служители Indeed, цитирани от Ройтерс.

Увеличението на обявеното стартово възнаграждение с 6,5% в сравнение с година по-рано изпреварва ръста от 6% в официалните данни за заплатите за трите месеца до април.

Несигурността относно това дали ръстът на заплатите се забавя съществено остава ключов фактор за нежеланието на Английската централна банка да намали лихвените проценти от настоящия им 16-годишен връх, въпреки забавянето на общата инфлация до целевото равнище от 2% миналия месец.

Междувременно някои икономисти се притесняват, че големият брой хора, които са отпаднали от британския пазар на труда след пандемията от Covid-19, складира проблеми с инфлацията в дългосрочен план.

Данните на Indeed обаче показват, че броят на незаетите работни места - често разглеждан като индикатор за бъдещия натиск върху заплатите и инфлацията - е с 0,9% под нивото си непосредствено преди пандемията, след като през изминалата година спадна с 1/5.

Най-голямото увеличение на заплатите през миналия месец се е наблюдавало в типично нископлатени сектори като грижите за деца, почистването, охраната, търговията на дребно и хотелиерството, където много работници се възползваха от почти 10-процентното увеличение на минималната работна заплата през април.

Пандемията и промените в имиграционната политика след Brexit също са увеличили трудностите при наемането на нископлатени длъжности, посочват от Indeed. Най-големият недостиг на работна ръка, въз основа на продължителността при обявените работни места, е бил за ветеринарни, инженерни, авиационни и софтуерни длъжности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още