IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как успешно се управляват екипи в съвременните компании

Често фирмите се разширяват, но бизнес процесите и мисленето остават същите, което спира развитието, посочи експерт

23:31 | 24.06.24 г.

С промяната на работния климат започва да се търсят все повече лидери, които са специалисти в човешките отношения. Мениджърите, които управляват хора, трябва да развият собствените си личностни умения, което би им помогнало в ръководните позиции. Това коментира Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test my Stress, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Малките компании с около 20 служители имат различен дух и начин на управление от по-големите, като в тези среди най-често лидерът умее да ръководи и да има контакт с целия екип. "Собственикът на малката организация успява да отговаря за всеки и всичко. Всеки един от екипа има достъп до собственика. Проблемът на една такава организация е, когато нарасне и стане с 30 човека, и мениджърът или собственикът не е в състояние да отговаря за всички и всичко. Тогава възниква същинският проблем“, посочи експертът.

Според Куманова често за собствениците е трудно да предадат ръководството на мениджърите, когато компанията се разрасне. Гостът обясни, че често фирмите се разширяват, но бизнес процесите и мисленето остават същите, което спира развитието. Тук идва ролята на бизнес консултантите, но техните услуги рядко се използват в България, отбеляза тя. 

"В един екип трябва да има кадри с различен характер и мислене, тъй като сблъсъкът на визиите повишава креативността и дава резултати за компаниите. Но за тази цел се изисква добър мениджмънт и подбор на кадри, което изглежда липсва у нас. Много трудно се намират мениджъри, който да съчетават управлението на хората с изпълнението на задачите. Ръководителите на екипи често не осъзнават с какви кадри разполагат, тъй като мениджърските умения са слабо развити", каза събеседникът.

Гостът допълни, че комбинацията между различен тип хора на работното място дава повече резултати. Хората с различно мислене се стимулират взаимно, за да повишат креативността си, като се получава сблъсък на мнения.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още