IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-желаните работодатели сред българските студенти през 2024 г.?

В топ 3 на предпочитаните работодатели у нас влизат две банки

17:17 | 20.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов
Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов

Най-желаният работодател сред българските студенти през 2024 г. е Coca-Cola Bulgaria, показва ежегодното независимо проучване Graduate Survey, което класира най-предпочитаните работодатели в България от 2017 г. насам.

Изследването се основава на анонимни анкети, проведени сред студентите на всички 51 университета в България, както и обобщени данни за учащите в чужбина. Анкетата тази година е достигнала до над 10 хил. студенти от различни специалности, като е попълнена изцяло от 1641 от тях.

На второ и трето място в класацията са две банки – ДСК и UniCredit Bulbank, като в топ 10 влизат още Lufthansa Technik Sofia, „Софарма“, Coca-Cola Hellenic, IBM Bulgaria, Nestle Bulgaria, Coca-Cola Europacific Partners Services Bulgaria и „Лидл България“.

Сред мотивите зад избора на студентите са включени емоционални и функционални фактори, както и предпочитани канали за комуникация и сравнение с конкурентите на пазара.

Резултатите от проучването показват, че българските студенти търсят предимно стабилност и сигурност в потенциалните си работодатели. Те оценяват компаниите и спрямо ангажираността им към служителите и обществото.

Сред предпочитаните от младите компании най-много са в сферата на информационните технологии – 11, а 5 са свързани със софтуерна разработка. Сред другите желани работодатели са такива в областта на аутсорсинга, бързооборотните стоки и търговията, банкови институции, компании в сферата на счетоводството и финансите, здравеопазване и фармация, маркетинг и реклама, медии, авиация, търговия, туризъм и недвижими имоти.

Проучването се провежда за седма година в България от ToTheTop Agency, по лиценз на Modern Management Consulting, Великобритания.

Източник: Graduate Survey Източник: Graduate Survey

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още