IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият профсъюз в Германия настоява за увеличение на заплатите със 7%

Работодателската асоциация Suedwestmetall обаче се обяви против повишаване на възнагражденията изобщо

16:35 | 17.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият профсъюз в Германия иска увеличение на заплатите със 7% за около 3,9 млн. работници в металургията и производството на електрически части, за да компенсира рязкото повишаване на потребителските цени през последните години, пише Bloomberg.

Препоръката на изпълнителния съвет на IG Metall ще обхване период от 12 месеца и ще последва сделката през 2022 г., която повиши възнагражденията с 8,5 на сто. В навечерието на изявлението в понеделник работодателската асоциация Suedwestmetall се обяви против повишаване на възнагражденията изобщо.

Подобни рязко различаващи се мнения предполагат, че всеки компромис ще бъде трудно постигнат. Преговорите трябва да започнат през септември и ще бъдат внимателно наблюдавани от Европейската централна банка, която започна да понижава лихвените проценти този месец и разчита натискът върху заплатите да намалее.

Въпреки че германската инфлация отстъпи от двуцифрените стойности, регистрирани в края на 2022 г., тя остава упорито над 2% и не се очаква да достигне този праг поне още две години.

В същото време най-голямата икономика в Европа ще остане слаба, след като през 2023 г. се сви. По-специално производството се бори със слабото търсене и търговската несигурност на фона на предстоящите избори в САЩ, обтегнатите отношения с Китай и геополитическите заплахи.

През първото тримесечие договорените заплати в Германия нараснаха с 6,2%, което е повече, отколкото мнозина очакваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още