IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ растат до 9-месечен връх

Значителен ръст на новите молби за помощи е отбелязан в Калифорния, Пенсилвания и Минесота

16:50 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първоначалните молби за обезщетения при безработица в САЩ скочиха до най-високото си ниво от девет месеца насам, предаде Bloomberg.

Според данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък, през седмицата, приключила на 8 юни, броят на първоначалните молби се е увеличил с 13 хил. до 242 хиляди. Средната прогноза в проучване на Bloomberg, проведено сред икономисти, беше за 225 хиляди.

Нивото на безработица в САЩ се повиши до 4% през миналия месец, достигайки това равнище за първи път от повече от две години и отразявайки най-вече завръщането на хората на пазара на труда, които не намират работа. Съкращенията обаче останаха на ниско ниво.

Значителен ръст на новите молби за помощи е отбелязан в Калифорния, Пенсилвания и Минесота. В съобщението на министерството не се уточняват причините за скока в Калифорния, но се споменават съкращения в транспорта и производството в Пенсилвания, както и съкращения в сферата на образованието в Минесота.

В сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че пазарът на труда остава силен, но постепенно се охлажда, като търсенето и предлагането влизат в по-добър баланс.

Продължаващите молби за помощи - показател за броя на хората, получаващи обезщетения след първата седмица на безработица - нарастват до 1,82 млн. през седмицата, приключила на 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още