IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: 62% от служителите не притежават достатъчни умения за работа с AI

84% от компаниите изпитват трудности в задържането на ИТ талантите си

12:39 | 13.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

84% от компаниите изпитват трудности в задържането на ИТ талантите си, а близо две трети (62%) от служителите посочват, че не притежават достатъчни умения за работа с изкуствен интелект (AI). Това показват резултатите от глобален доклад на Software One – компания за софтуерни и облачни решения, която оперира и в България.

Резултатите сочат, че най-сериозна пречка за дигитална трансформация в компаниите е разминаването между квалификацията на служителите и постоянно нарастващия темп на иновациите. Затруднение в намирането на квалифицирани служители с опит и знания в AI изпитват 41% от организациите.

Според изследването по-тясната работа на служителите с напредналите технологии е ключова, но същевременно се отчитат все по-големите пропуски в уменията за работа с облачни решения и AI.

Именно недостигът на такива умения е увеличил натоварването на служителите (според 62% от респондентите) и е довел до значителни последствия, в това число професионално прегряване (burnout) и увеличено текучество. Близо една четвърт от глобалните ИТ мениджъри (23%) обмислят да напуснат работа именно заради този недостиг. 97% от компаниите планират да повишат уменията на служителите си.

Проблемите със задържането на талантите в компаниите допълнително се нагнетяват от конфликтите в екипите. 34% от анкетираните сочат липсата на умения за работа с облачни технологии за причина за напрежение между тях и прекия ръководител, а 42% го възприемат за повод за конфликти в екипа. Всеки пети (22%) от анкетираните споделя, че не се чувства комфортно да поиска допълнително обучение, за да повиши компетенциите си.

Проучването на SoftwareOne обхваща 500 респонденти на високи управленски позиции в IT индустрията в Обединеното кралство, Бенелюкс (Белгия, Нидерландия, Люксембург), Северна Америка и Австралия, като изследва по какъв начин недостигът на умения за работа с облачни технологии влияе върху ИТ екипите и какви са плановете да се справят с проблема през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още