IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората в Румъния и България живеят в най-висок риск от бедност от страните в ЕС

30% от българите са били в риск от бедност през 2023 г. при 21% средно за ЕС

15:59 | 12.06.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

България и Румъния продължават да бъдат на първите места в класацията на ЕС по отношение на риск от бедност или социално изключване и през 2023 г. Това показват актуалните данни на Евростат, оповестени днес. 30% от хората у нас са били в риск от бедност или социално изключване през изминалата година. Единствената страна, в която по-висок дял от населението е в риск от бедност спрямо България, е Румъния – 32%. 

Все пак се отчита слабо подобрение спрямо 2022 г. и 2021 г., когато в две последователни години и за двете държави данните са отчитали с 2 процентни пункта по-високи стойности на хората в риск (съответно 34% за Румъния и 32% за България). 

През 2023 г. в риск от бедност или социално изключване са били 94,6 млн. души в ЕС (21% от общото население на блока). Данните показват слабо подобрение спрямо 2022 г., когато в такава ситуация са били 95,3 млн. души, или 22% от населението. 

Показателят се отнася за хора, живели в домакинства, които изпитват поне един от трите рискови фактора: риск от бедност, остри материални и социални лишения, живот в домакинство с много нисък интензитет на заетост (т.е. членовете на домакинството в работоспособна възраст са работили 20% или по-малко от възможното работно време през предходната година). 5,5 млн. души в ЕС са живели в домакинства, за които са валидни едновременно и трите фактора.

Риск от бедност и социално изключване, източник: Евростат Риск от бедност и социално изключване, източник: Евростат

Рискът е по-висок при жените, младежите и хора с ниско образование, най-вече – за безработните. През изминалата година над една пета от живеещите в домакинства с малки деца са били в риск от бедност и социално изключване, докато опасността намалява при домакинства, в които няма малки деца.  

Не е изненада, че наличието на работа е един от основните фактори, повлияли върху риска от бедност и социално изключване. В риск в ЕС са били 11,3% от работещите, 18,7% от пенсионерите, 66,3% от безработните и 43,2% от незаетите.

При сравненията между отделните държави се наблюдават големи вариации. Другите държави на дъното на класацията, освен България и Румъния, са Испания (27%) и Гърция (26%). Значително по-нисък е процентът на живеещите в риск от бедност в Чехия (12%), Словения (14%), Финландия и Полша (16%).

Профилът на застрашения от бедност европеец

Жени, младежи на възраст 18-24 г., хора с ниско образование и безработни – в тези графи попадат онези, за които е най-вероятно да бъдат застрашени от бедност или социално изключване. При жените рискът е с 2,1 процентен пункт по-висок, отколкото при мъжете (22,4% спрямо 20,3%). Висок е рискът и при децата под 18 г. – 24,8% при 26,1% за младежите до 24 г.

Образованието също играе ключова роля – над 1/3 (34,5%) от всички пълнолетни с ниско образование са били в риск от бедност или социално изключване. Същевременно това се отнася за само 1/10 от високообразованите в същата възрастова група (10,2%).

По отношение на домакинствата с малки деца – при тях рискът достига до пиковите 34,2% в Румъния, 30,7% в Испания и 30,3% в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още