IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: IT пазарът търси основно висококвалифицирани кадри

Най-голямо предлагане има в търговията и продажбите, хотелиерството и ресторантьорството, каза Християн Петков от JobTiger

22:00 | 12.06.24 г.

Около 25% по-малко са предложенията за работа в IT сектора спрямо същия период на миналата година. Въпреки това в момента няма квалифициран IT специалист, който да остане без работа и да не може да си намери друга. Това каза Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Заради намаленото предлагане на работа в сектора, компаниите са малко по-предпазливи и повечето предложения са за висококвалифицирани или средноквалифицирани специалисти, обясни той.

За хората, които тепърва навлизат в този сектор и желаят да се реализират, в момента е по-голямо предизвикателство да открият достатъчно позиции или да се реализират бързо, каза още Петков. Той уточни, че не става дума за безработица или невъзможност на хората да работят в IT сектора, а по-малко предлагане и по-малко разнообразие от възможности.

Един от основните фактори за ситуацията са съкращенията на персонал в големите технологични компании в края на 2022 г. в САЩ и други западни държави, което се отразява и на ситуацията по света и в България. Друг фактор е пандемията, която е била предпоставка за огромен ръст в IT сектора, защото компаниите са се „презапасявали“ с кадри, но след края на здравната криза има завръщане към предпандемичните нива, обясни експертът.

В момента най-голямо предлагане на работа има търговията и продажбите, хотелиерството и ресторантьорството предвид началото на туристическия сезон, както и в производството. Те съставляват между 50% и 60% от цялото предлагане на работа в страната, каза Петков. Те са на първите места по предлагане в последните 15-18 месеца, допълни той.

Петков посочи, че в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и производството все по-популярно е назначаването на хора от трети страни.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още