IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ се увеличават повече от очакваното

Служителите в неселскостопанския сектор са се увеличили с 272 хил. през май

16:18 | 07.06.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През май икономиката на САЩ е създала много повече работни места от очакваното, което опроверга опасенията за забавяне на пазара на труда и вероятно ще намали стимула на Федералния резерв да понижи лихвените проценти, предаде CNBC.

Служителите в неселскостопанския сектор са се увеличили с 272 хиляди през месеца, което е повече от отчетените 165 хиляди през април и значително надхвърля прогнозата на Dow Jones за 190 хиляди.

В същото време равнището на безработица се е повишило до 4%, като за първи път от януари 2022 г. насам то достига тази стойност. Увеличението е факт, въпреки че коефициентът на участие в работната сила е намалял до 62,5%, което е спад с 0,2 процентни пункта. Проучването на домакинствата, използвано за изчисляване на коефициента на безработица, обаче показа, че равнището на хората, които съобщават, че имат работа, е намаляло с 408 хил. души.

Увеличението на броя на работните места бе съсредоточено в сферата на здравеопазването, държавното управление и сектора на развлекателната и хотелиерската дейност, което е в унисон с последните тенденции. Тези три сектора са добавили съответно 68 хил., 43 хил. и 42 хил. работни места през миналия месец. Именно на тях се дължат повече от половината от увеличенията.

Други значими области на растеж са професионалните, научните и техническите услуги (32 хил.), социалното подпомагане (15 хил.) и търговията на дребно (13 хил.).

Що се отнася до заплащането, средното почасово заплащане също е било по-високо от очакваното, като се е повишило с 0,4% на месечна база и с 4,1% спрямо предходната година. Прогнозите в това отношение бяха за ръст от съответно 0,3% и 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
nanni35
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
giorgiacoffee
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... аххаххахххахаааххахааа ... тошко стоте акаунта ... ам , че три хамерикански президента !! говорят на германците , НЕ!! ПОДЧИНЯВАЙТЕ!! ИКОНОМИКАТА!! СИ!! НА!! ЕДИН!! ГАЗОДОСТАВЧИК!! рассийските блатни свuне се готвят за война !! ще ви прецакат !! инвестирайте в различни находища , подсигурете се !! развивайте шистови резерви !! ... прави ли беха ве ?! виж другите европейски икономики , които не са обвързани с рассийските степни изпарения , за тех нещо що не напишеш ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
А, има, има. Зомбита да дириш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
*През май икономиката на САЩ е създала много повече работни места от очакваното*, в същото време *Германското промишлено производство неочаквано е спаднало за втори пореден месец*(https://investor.bg/a/515-ikonomika-i-makrodanni/395388-industrialnoto-proizvodstvo-v-germaniya-otnovo-spada) - Все неочаквани, но закономерни събития. Останаха ли още системни ттъппаннарри, които да не виждат закономерностите в посоките на движение на американската и германската (европейската) икономики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още