IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпочитаният от ЕЦБ показател за заплатите в еврозоната се ускорява

През първото тримесечие на годината възнаграждението на един зает се е повишило с 5,1%

14:48 | 07.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предпочитаният от Европейската централна банка (ЕЦБ) измерител на заплащането в еврозоната сочи ускорение в началото на 2024 г. - пореден знак, че ценовият натиск в региона се оказва по-упорит от очакваното, предава Bloomberg. 

През първото тримесечие на годината възнаграждението на един зает се е повишило с 5,1% на годишна база в сравнение с отчетените през предходните три месеца 4,9%, показаха данните на ЕЦБ в петък. Това надхвърли прогнозата на Bloomberg Economics за 4,6%.

Предупреждение, че заплатите може да продължат да се увеличават по-силно от първоначално смятаното, вече дойде в края на май, когато договореното заплащане неочаквано се повиши през същия период. Това се дължеше отчасти на еднократни плащания в публичния сектор на Германия, които прикриваха забавянето в други големи икономики от еврозоната.

Изображение: Bloomberg L.P. Изображение: Bloomberg L.P.

ЕЦБ, която в четвъртък започна да понижава рекордно високите разходи по заемите, следи внимателно заплатите на служителите във валутния съюз, докато преценява как пазарът на труда, корпоративните печалби и производителността ще повлияят на инфлацията. Ръстът на цените на услугите, които са особено чувствителни към заплатите, е повече от два пъти по-висок от целта на финансовата институция.

Общата инфлация се ускори до 2,6% през май от 2,4% през предходния месец - повече, отколкото очакваха анализаторите.

Централните банкери все пак изразиха увереност, че рискът от прекомерен натиск върху заплатите намалява. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в четвъртък, че множеството данни за пазара на труда сочат, че предстои облекчение

За разлика от показателя за договорените заплати компенсацията на наето лице включва допълнителни фактори като заплащане за извънреден труд и бонуси. Доскоро ЕЦБ очакваше този показател да се забави до 4,4% през първото тримесечие, въпреки че Лагард предупреди, че наскоро публикуваните национални данни по-скоро сочат 4,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още