IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на новите работни места в САЩ се забавя повече от очакваното

Компаниите в страната са отворили 152 хил. работни места през миналия месец, показва доклад на ADP

16:01 | 05.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Създаването на нови работни места в частния сектор на САЩ се е забавило повече от очакваното през май. Това сочи доклад на ADP, цитиран от CNBC.

Компаниите са отворили 152 хил. работни места през миналия месец, което е по-малко от отчетените 188 хил. през април и под прогнозата на Dow Jones за 175 хил. Това е и най-ниското месечно равнище от февруари насам.

Заедно със забавянето на създаването на работни места годишният ръст на заплатите се е задържал на ниво от 5% за трети пореден месец.

„Увеличаването на броя на работните места и ръстът на заплатите се забавят през втората половина на годината“, заяви главният икономист на ADP Нила Ричардсън. „Пазарът на труда е стабилен, но ние наблюдаваме забележими слабости, свързани както с производителите, така и с потребителите“, посочва тя.

Почти цялото наемане на служители миналия месец е било в сектора на услугите, а производителите на стоки са допринесли само с 3000 души към общия брой на заетите.

Търговията, транспортът и комуналните услуги са водещи с 55 хил. нови работни места, образованието и здравните услуги са добавили 46 хил., а строителството - 32 хил. В категорията „Други услуги“ са били създадени 21 хил. нови работни места, но в сектора на почивното дело и хотелиерството, който през последните няколко години е с водещ принос, са били създадени едва 12 хил. позиции.

В редица сектори е отчетена загуба на работни места през май. Производството, което се свиваше през по-голямата част от последната година и половина, е загубило 20 хил. работни места. Сред другите области, в които се наблюдава намаление, са природните ресурси и минното дело (9000), информационните услуги (7000) и професионалните и бизнес услуги (6000).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 05.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още