IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ефективните подходи към младите в България за трудова активност

Политиките за създаване и субсидиране на работни места за младежи в България не дават ефект, смята експерт от БСК

18:56 | 05.06.24 г. 2
Какви са ефективните подходи към младите в България за трудова активност

Политиките за създаване и субсидиране на работни места за млади хора в България не дават ефект. Продължава да има много работни места, които не са заети. Около 40% от средствата по подобни програми не достигат пряко до целевите групи по данни на ЕК. Това налага промяна на фокуса на политиките – с акцент върху развитие на умения, образование и квалификация, усвояване на конкретни компетенции и специалности, които да позволят включване на пазара на труда.

Това коментира Томчо Томов, директор на Национален център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

България е в топ 4 в ЕС по неработещи и неучещи млади хора на възраст 15-34 г. А факторите, които оформят профила на тези хора, са свързани с образованието, етническата принадлежност, условията в семейната среда, доходите в семействата, квалификацията, която имат и която не съответства на пазара на труда, поясни експертът.

"По наши данни около 183 хиляди са неучещите и неработещите млади хора. Според други тази цифра е много по-висока - около 300 000“, каза той. И уточни, че първата причина за негативната статистика е ранното отпадане от училище - половината от тези хора са без завършен пълен цикъл на средно образование. „Проблем е, че около 15% са с висше образование, което означава, че то все още като структура не отговаря на потребностите на пазара на труда. 17% са от професионални гимназии, като и при тази група е валидно същата тенденция", каза гостът в предаването. 

У нас 53% от трайно незаетите са българи, около 40% са роми, към 60% са от села и малки населени места.

Друг основен проблем е, че трябва да се интегрират всички институции, които отговарят за тези политики и имат компетенция по темата за младите хора, допълни Томов. Според него те трябва да решават конкретни казуси, да имат диференциран подход към региони.

"Изключително важно е да се задържат младите в системата на образованието, за да придобият необходимите за икономиката умения, но затова е нужна стратегия. Няма завършена такава стратегия - не е ефективна, има към различни ведомства, но не е интегрирана", каза Томов.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 седмици
https://facebook.com/reel/666038739063487
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
53a88c6dbc
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още