IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаетите работни места в САЩ достигат най-ниското си ниво от 2021 г.

Свободните позиции са намалели до 8,06 млн. през май

18:20 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През април броят на незаетите работни места в САЩ е спаднал до най-ниското си ниво от повече от три години, предава Bloomberg.

Свободните позиции са намалели до 8,06 млн. спрямо 8,36 млн. през предходния месец, сочат публикувани във вторник данни на Бюрото за трудова статистика за свободните работни места и текучеството на работната сила (JOLTS).

Отстъплението е доста широко. Свободните работни места в сферата на здравеопазването са намалели до най-ниското си ниво от три години насам, а тези в производството - до най-ниското от края на 2020 г. Търсенето на работни места в държавната администрация също е отслабнало.

Незаетите позиции в хотелиерството и ресторантьорството също са намалели, което вероятно отразява по-високата минимална работна заплата в Калифорния. Наемането на служители в този отрасъл е спаднало до най-ниското си ниво от началото на пандемията от Covid-19.

Последните данни сочат, че пазарът на труда се охлажда, но това става постепенно чрез по-бавно наемане, а не чрез директно съкращаване на работни места. Представителите на Федералния резерв се надяват тази тенденция да продължи, за да се ограничи търсенето и да се укроти инфлацията, без да се налага милиони хора да остават без работа.

Процентът на наемането и на съкращенията остава непроменен. Въпреки че съкращенията остават на исторически ниски равнища, наемането на служители се забавя, което предполага, че пазарът на труда малко по малко се балансира.

Междувременно процентът на напускане, който измерва хората, които доброволно се разделят с работата си, се задържа на най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Намаляването на коефициента на напускане напоследък може да означава, че хората се задържат на настоящата си работа, защото се чувстват по-малко уверени в способността си да намерят нова позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още